Frutariánství a jeho specifika včetně výhod a nevýhod na lidské tělo

Frutariáni jsou zaměření pouze na konzumaci ovoce a některých druhů semínek a ořechů. Je to jeden z nejstriktnějších druhů stravování. Tato strava může na jednu stranu tělo ozdravit a na druhou stranu jej i poškodit, pro nedostatek dalších potřebných živi.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Podívejme se tedy na výhody a nevýhody frutariánství.

Co přesně frutariáni konzumují a čemu se vyhýbají?

Frutariáni mají ve svém jídelníčku až 90 % ovoce, zbytek tvoří semena a ořechy. A jaké druhy konzumují nejčastěji? Kyselé ovoce jako jsou citróny, brusinky a ananas, sub acidní ovoce jako jsou maliny, třešně a fíky. Dále si dopřávají banány, hrozny, melouny, avokádo, kokos.

Ze semen a ořechů pojídají kešu, mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, pistácie, slunečnicová semínka, dýňová semínka, semínka z tykve. Jí občas i některé druhy zeleniny, jako je například:

  • paprika
  • rajče,
  • okurka
  • tykev
iZdroj obrázku: Pixabay.com
Frutariáni jedí především ovoce

Frutariáni se přísně vyhýbají všem živočišným produktům, jako je vejce, jogurty, sýry a veškeré maso.

Co mohou frutariáni popíjet a co naopak nesmí?

Nejčastějším nápojem frutariánů je voda, pak ovocné šťávy a případně i kokosová voda. Káva se také v menší míře povoluje a její popíjení je na individuálním rozhodnutí každého. Nepijí zásadně mléčné výrobky, jako kefíry, mléko, mléčné nápoje. Dávají přednost kokosovému, mandlovému, nebo kešu mléku.

Jaké jsou výhody a nevýhody frutariánství?

Mezi klady této stravy patří rozhodně doplnění určitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny, dále konzumace všeobecně zdravých potravin, dostatečná a zdraví prospěšná hydratace a dlouhotrvající pocit sytosti.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Ovoce je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů

Mezi negativa můžeme zařadit pro změnu nedoplnění všech potřebných živin pro tělo, riziko zdravotních komplikací (především u diabetiků). Tato metoda stravování je rovněž dost striktní a může způsobovat i zvýšenou tvorbu zubních kazů, kvůli nadměrné konzumaci sacharidů z ovoce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články