Hit léta: Primitivní potravina vyžene všechny parazity ze střev

Houby oceňuje celá řada lidí zejména pro jejich chuť. Ovšem lišky obecné mohou poskytnout vašemu tělu i daleko více než jen gurmánský zážitek.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Možná opravdu jsme národ houbařů. Ovšem ne každý sbírá všechny jedlé houby. Jedním ze zástupců, který rozhodně stojí za zmínku, jsou i lišky. Mohou mást svou nažloutlou barvou, která může působit poněkud jedovatě. Ale opak je pravdou. Jednou z jejich hlavních výhod je, že se snadno poznají a nikdy nejsou červivé. Možnosti jejich uplatnění v kuchyni jsou opravu široké, jsou oblíbené naložené v octu i jako jemný prášek plnící úlohu koření. To, že lišky nejsou nikdy červivé souvisí s jejich schopností ničit vajíčka i nervový systém parazitů. S tím pomohou i vám.

Představení lišky obecné

Liška obecná patří mezi houby, které rostou hojně ve všech lesích, především jehličnatých. Je ovšem nutné podotknout, že jsou lišky poměrně citlivé na kvalitu životního prostředí. Proto v některých oblastech téměř vymizely a v jiných se začínají pomalu znovu objevovat. Jsou typické svojí žlutou barvou, a právě proto se jim občas říká také kuřata či kuřátka. Ale za jejich české pojmenování je zodpovědná podobnost s barvou liščí srsti. Je možné je zpracovat všemi způsoby – nasušit, zamrazit i zavařit. Jsou vhodné do smetanových omáček, těstovin i italského rizota.

Léčivé účinky aneb co vše mohou lišky nabídnout

Lišky obecné nepotěší jen vaše chuťové pohárky, ale také vaše tělo a jeho zdraví. Lišky jsou nízkokalorické, skládají se z 88 % z vody a 100 gramů lišek obsahuje pouze 19 kcal. Jsou vhodným pomocníkem pokud trpíte zácpou, jelikož obsahují vlákninu, která podporuje trávicí procesy. Mohou se pochlubit i vitamíny A, C, B1, B2, D a E. Z minerálů stojí za zmínku vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlór, síra, mangan, fluor, ale i železo, zinek, měď a selen.

iZdroj fotografie: Freepik

Jednou z hlavních domén účinků lišek jsou bezpochyby jejich antibakteriální a antiparazitické účinky. Tyto houby totiž mají schopnost inhibovat růst některých kmenů bakterií. Například zlatého stafylokoka, Escherichia coli či různých střevních bakterií jako je Helicobacter pylori či Salmonella enteritidis. Byly prokázány i účinky proti různým parazitům. Testování probíhalo na krysách a po podání extraktu z lišky obecné došlo ke snížení parazitace a následně prodloužení života infikovaných krys.

Příprava tinktury z lišek obecných

Možnosti přípravy a využití těchto hub v kuchyni jsou opravdu široké. Ale je známo, že tepelné úpravy a také přidání soli či jiných kořenících přípravků může neutralizovat prospěšné složky hub. A právě kvůli těmto faktům není od věci si připravit tinkturu, ve které se zachovají všechny (i antiparazitické) vlastnosti lišek. Stačí si připravit 200 g čerstvých hub a 0,5 l 40 % vodky. Nejprve houby důkladně omyjte, osušte a nakrájejte. Vložte je do sklenice a zalijte vodkou, uzavřete a nechte v ledničce 2 týdny. Postačí 1 lžíce tinktury před spaním a vaše tělo se zbaví parazitů.

Jak si lišky připravujete nejraději?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články