Když se člověk snaží zbavit přebytečných kilogramů, je to poměrně náročný proces, který si žádá vytrvalost i odhodlání. Hubnutí většinou nejde samo, ale je třeba mu pomoci.
Nadváha a obezita přispívají ke vzniku civilizačních nemocí, jakými jsou onemocnění srdce a cév nebo mozková mrtvice, infarkt, vysoký krevní tlak či cholesterol. Je proto žádoucí si udržovat optimální hmotnost. Lékařka Selvi Rajagopal, MD se zabývá řízením hmotnosti a obezitou. Se svými pacienty pracuje na udržitelném úbytku hmotnosti formou správné výživy, cvičení a duševního zdraví.
Hubnutí si žádá vytrvat
Rozhodnutí zhubnout často předchází strach ze zdravotních problémů nebo také snaha vypadat podstatně lépe a mít lepší fyzickou kondici. Kromě úpravy jídelníčku to vyžaduje věnovat se pohybové aktivitě. Ve stravě toho, kdo hubne, by neměl chybět zelený čaj, který nabízí řadu pozitivních účinků na organismus, a zároveň pomáhá zbavit se nadbytečných kilogramů.
V čem tkví síla zeleného čaje
Hlavní předností zeleného čaje je jeho příjemná chuť. Výborně umí uhasit žízeň, je lahodný a povzbuzující. Zelený čaj jsou vlastně lístky čajovníku čínského, které ale nejsou na rozdíl od čaje černého fermentované. Tím, že se šetrněji zpracovávají, uchovává si čaj vitamíny a minerály. A protože se povzbuzující látky v zeleném čaji obsažené uvolňují pozvolna, nejsou pro lidský organismus natolik agresivní.
Jak se zelený čaj správně připravuje
Pro přípravu zeleného čaj je zásadní teplota vody. Ta by měla projít varem, ale než čaj zalijeme, je třeba ji nechat zchladnout na teplotu okolo 60 až 80 °C. Příliš horká vody způsobí vyluhování tříslovin a nálev je pak hořký. Pokud byste čaj zalili vodou chladnější, pak se z něj neuvolní vonné a chuťové složky v takové míře a čaj bude chutnat mdle.
Jak zelený čaj působí na lidské zdraví
Uvádí se, že zelený čaj je výbornou prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Působí proti volným radikálům, snižuje negativní účinky špatného cholesterolu a zvyšuje oxidaci tuků a podporu látkové výměny. Pomáhá bojovat s nadváhou, zejména tehdy, je-li vypitý půl hodiny před jídlem. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji podporují tvorbu noradrenalinu a rychlejší spalování tuků. Člověk tedy hubne, i když se přímo aktivně nepohybuje.
Který druh zeleného čaje je váš nejoblíbenější?