Když je na přípravu oběda nebo večeře málo času, kolikrát člověk sáhne po instantním jídle, které je hotové během chvilky. Nemělo by se to ale stát pravidlem.
Z úst výživových specialistů jsme nabádáni k tomu, abychom se stravovali pestře a vyváženě. To se lehce řekne, někdy ale hůře plní. Nenajdete-li ve svém denním programu prostor pro uvaření čerstvého pokrmu, jste vděčni i za instantní polévkové nudle. Nejsou drahé a jídlo je z nich připravené velmi rychle. Lékař Gerard E. Mullin, MD se zabývá střevním mikrobiomem a má za to, že instantní pokrmy by se neměly konzumovat pravidelně.
Co jsou to instantní nudle
Nejčastěji si instantní nudle spojíme s čínskou kuchyní. Jedná se o předvařené nudle, prodávané v balíčcích či miskách. Základními ingrediencemi nudlí jsou mouka, sůl a palmový olej. Ochucovací sáčky pak obsahují další sůl, koření a hlavně glutamát sodný. Jejich příprava je velmi snadná a rychlá. Prakticky se nudle pouze zalijí horkou vodou a přidá se ochucovadlo ze sáčku.
Několik nutričních faktů o instantních nudlích
Od instantních nudlí si neslibujte kdoví jaké živiny. Jsou chudé na množství kalorií, vlákniny i bílkovin, převážně obsahují sacharidy a významné množství sodíku. Je tedy zřejmé, že rychle zasytí, ale stejně rychle vám po nich vytráví. Ale na účinné zahnání hladu, i když jen občas, to není zase tak špatné řešení.
Proč po instantních nudlích nehubnete
Chtělo by se říct, že když jsou instantní nudle chudé na kalorie, že mohou přispívat k hubnutí. Většina lidí ale sní obsah celého balíčku, což bývají zpravidla dvě porce, takže o nějakém snižování hmotnosti pak nemůže být řeč. Navíc je pravděpodobné, že po nich bude brzy hlad, protože jejich glykemický index není právě z nejnižších.
Příjem důležitých mikroživin
Některé instantní nudle bývají obohacené o živiny, které naše tělo nutně potřebuje. Je to zejména železo, mangan, folát, vitamíny skupiny B. To se zdá být na nudlích pozitivním prvkem, který organismu prospívá. Na druhou stranu je ale pro tělo zdravější přijímat tyto vitamíny a minerály z přirozené stravy.
Obsah glutamátu sodného
Aby instantní nudle dobře chutnaly, je do nich přidáván glutamát sodný, jenž zvýrazňuje chuťový zážitek z jejich konzumace. Tato ingredience se přirozeně vyskytuje ve kvasnicovém extraktu, rajčatech a některých sýrech. S glutamátem sodným se ale pojí přírůstek hmotnosti, zvýšený krevní tlak, bolesti hlavy či nevolnost, a to hlavně u citlivějších jedinců.
Nízký příjem vitamínu D
Dát si instantní nudle jen občas většinou nikomu neuškodí. Je to změna jídelníčku, která může dokonce prospět. Ale nemělo by se stát pravidlem, že je člověk bude mít na stole každý den. Mohou zvýšit riziko vzniku metabolického syndromu, srdečních onemocnění, cukrovky či mrtvice. Bohužel jejich konzumace souvisí i s nedostatkem vitamínu D.
Vysoký obsah sodíku
Jak jsme se již zmínili, v instantních nudlích je velké množství sodíku. U citlivějších osob to může vést ke zvýšení krevního tlaku, zejména je-li toto onemocnění v jejich rodinné anamnéze. Proto je vhodné volit takové balení instantních nudlí, ve kterém je nižší obsah sodíku, případně jsou celozrnné, což je podstatně zdravější. Výživovou hodnotu nudlí lze zlepšit přidáním čerstvé zeleniny i bílkovin v podobě masa nebo luštěnin, zejména sóji.
Jak často si vaříte instantní nudle?