Draslíkem proti hypertenzi. Lékařka vysvětluje, jak pomáhá snižovat krevní tlak a ve kterých potravinách je ho nejvíce

Draslík je minerál, který tělo využívá k regulaci některých funkcí. Podívejte se, které potraviny ho obsahují a jak ovlivňuje váš krevní tlak.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Arteriální hypertenze neboli vysoký krevní tlak je závažné onemocnění, které zvyšuje riziko poškození srdce, mozku, ledvin a dalších orgánů. Jedním ze způsobů, jak ji kontrolovat, je úprava příjmu draslíku, protože tento minerál pomáhá snižovat krevní tlak. Comilla Sasson M.D., vysvětluje, že draslík dokáže snížit účinky sodíku, a čím více ho konzumujete, tím více sodíku se ztratí močí. 

Co je to draslík a odkud jej získáváte

Draslík se nachází v mnoha potravinách. Je to typ elektrolytu, který tělo potřebuje pro činnost srdce, ledvin, přenos nervových vzruchů a svalové kontrakce.

Strava bohatá na draslík pomáhá předcházet škodlivým účinkům sodíku na krevní tlak. Draslík najdeme v červeném nebo fialovém ovoci, jako jsou hrozny a ostružiny. Dále v zelené listové zelenině a citrusových plodech. Dostatečné množství poskytuje také kořenová zelenina, jako je mrkev, řepa a celer.

Kolik draslíku tělo potřebuje

Stejně jako u ostatních mikroživin závisí množství draslíku potřebné na den na věku a pohlaví. Obecně se pro zdravého dospělého člověka doporučuje příjem mezi 3 500 a 4 700 miligramy denně. Minimální potřebná dávka se pohybuje v rozmezí 1 600 až 2 000 mg denně.

Jak draslík pomáhá snižovat krevní tlak

Abychom lépe pochopili, jak se draslíku daří kontrolovat krevní tlak, musíme se zaměřit na ledviny a sodík. Když je v krevním oběhu přebytečné množství sodíku, je to škodlivé. Dostatečné hodnoty draslíku mohou pomoci snížit krevní tlak tím, že pomáhají vylučovat přebytečný sodík ledvinami, aby ho nezadržovaly. Kromě toho draslík uvolňuje napětí, které vzniká ve stěnách cév. 

Draslík také zlepšuje funkci cév v mozku, tudíž může zabránit mozkové cévní příhodě. Může také pomoci předcházet selhání ledvin. Naopak nedostatek draslíku způsobuje špatnou funkci tepen. Dochází také ke zvýšení oxidačního stresu a hromadění sodíku v buňkách. V konečném důsledku, i přes stimulaci hormonů regulujících krevní tlak, vede nedostatek draslíku k hypertenzi.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potraviny obsahující velké množství draslíku

Příjem draslíku můžete zvýšit konzumací těchto potravin:

  • Ovoce: Banány, pomeranče, kiwi, melouny, sušené švestky, mango, datle, hroznové víno.
  • Zelenina: Avokádo, brokolice, sladké brambory, dýně, rajčata, špenát a mangold.
  • Luštěniny: Sušený hrách a fazole, černé fazole, čočka, cizrna.
  • Mléčné výrobky: Odtučněné mléko, odtučněné jogurty, nízkotučné sýry.
  • Libové maso: Drůbež a ryby.
  • Ořechy a semena: Lískové ořechy, mandle, sezam, pistácie.
  • Otruby a výrobky z otrub.

Potraviny s nízkým obsahem draslíku

Naopak nízký obsah draslíku mají následující potraviny:

  • Ovoce: Jablka, grapefruity, broskve, hrušky, ananas.
  • Zelenina: Zelí, lilek, okurka, salát, cibule.
  • Ostatní potraviny: Rýže, těstoviny, chléb.

Potravinové doplňky s obsahem draslíku

Mnohé vitamínové a minerální doplňky draslík obsahují, je možné tedy užívat také draslík samotný. Užívat jej samozřejmě můžete, ale mějte na paměti, že většina z těchto doplňků stravy vám dodá méně než 100 mg v jedné dávce. Spoléhejte proto radši na příjem draslíku z kvalitních potravin.

Jak zajistit dostatečný příjem draslíku

Někteří lidé mají větší šanci udržet si v těle dostatek draslíku než jiní. Pacienti se zánětlivým onemocněním střev, ti, kteří užívají projímadla a diuretika, nebo ti, kteří trpí poruchou trávení, mívají s udržením normální hladiny draslíku problémy. 

Nejlepším způsobem, jak zajistit dostatečný příjem draslíku, je dostatek zeleniny a ovoce v jídelníčku a omezení konzumace vysoce zpracovaných potravin a potravin s vysokým obsahem soli a/nebo sodíku. Nezapomeňte také dbát na dodržování zásad zdravého životního stylu, který zahrnuje i fyzickou aktivitu.

Jakým způsobem zajišťujete dostatečný přísun draslíku?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články