Jak je to s vejci a cholesterolem? Tohle se stane s vaším tělem, když jich budete jíst příliš mnoho

Vejce patří mezi suroviny, které zná a jí téměř každý. Existuje ovšem ideální množství, které za den můžeme sníst bez toho, aby se nám nebezpečně zvedal cholesterol.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejspíš téměř každý někdy slyšel o tom, že jíst vejce je nezdravé, a to především ve velkém množství. Vaječný žloutek totiž obsahuje látky, které v těle zvyšují cholesterol, a tím se vejce stala strašákem lidí držících diety či těch, kteří si svou stravu přísně hlídají. Co je však pravda, a kde začínají mýty? Podle nedávné vědecké studie vysvitlo, kolik vajec je za den dobré sníst, a jakým způsobem lze vysoký cholesterol pohodlně regulovat, uvedl Kris Gunnars, BSc.

Proč je vysoký cholesterol nebezpečný?

Nejdříve ze všeho je důležité pochopit, o co se kolem cholesterolu a jeho hladiny jedná a co tato látka znamená pro lidské tělo.  Ačkoliv se to může zdát paradoxní, cholesterol je potřebnou látkou, bez které by žádný lidský organismus nemohl správně fungovat. V optimálních hodnotách je tedy nejenže naprosto a úplně neškodný, ale dokonce nenahraditelnou a potřebnou složkou. Důležité je však tuto pomyslnou hranici škodlivosti nepřekročit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výrazný nadbytek cholesterolu se totiž posléze tělu stává nepřínosným a může způsobit řadu zdravotních komplikací. Mezi ty patří například zvýšené riziko cukrovky, obezity a vysokého krevního tlaku, který je pro člověka velmi nebezpečný hned z několika důvodů. Hlavním z nich je neúprosné zvyšování rizika srdečního infarktu, mozkové příhody a dalších podobných závažných zdravotních komplikací.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zvýšený cholesterol má navíc také vliv na ucpávání cév, které poté správně neodvádějí krev a nedokážou okysličovat jednotlivé orgány přirozeně a tak, jak mají. Dalším faktorem, na kterém se cholesterol podpisuje, je také metabolismus a trávení, které se jeho zvyšováním nezvratně zpomaluje. Je proto velmi důležité chránit sebe a své zdraví a cholesterol udržovat v potřebných a zdravých hodnotách.

Vejce jako součást jídelníčku

Co se týče konkrétně vajec a jejich vlivu na cholesterol, mnohé z informací, které se této problematiky týkají, jsou nesprávné. Vajíčka jsou totiž obecně velmi bohatým zdrojem zdravých bílkovin, minerálů a nejrůznějších potřebných látek, jako je například draslík, vápník, hořčík a zinek, které jsou nezbytně důležité pro správné fungování lidského organismu jako celku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Další složkou vajec jsou také vitamíny C, B12, B2, A, B5, E a celá řada dalších živin. I když se tedy předpokládá, že vajíčka zvyšují cholesterol, není tomu vůbec tak. Jejich obsah tuků je pouze 25 % a z toho je jen 18 % tuků nasycených. Samozřejmě také záleží, jestli denně sníte 3 nebo například 10 vajíček. V takovém případě se tyto hodnoty mohou lišit, a s nimi také i množství přijatého cholesterolu.

Výhody konzumace vajec

Kromě toho, že vejce patří mezi nadmíru chutné a lehce připravitelné potraviny, mají také hned celou řadu dalších výhod a přínosů nejen pro zdraví. V první řadě je velkým benefitem jejich variabilita, díky které si již za pár minut dokážete připravit hned několik chutných pokrmů – od míchaných vajíček, přes omelety, vařená vejce až po spoustu dalších jídel, které vejce obsahují.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kromě toho jsou vejce také sytá a netrápí vás po nich pocit hladu, díky kterému ve výsledku sníte mnohem více, než byste chtěli. To se hodí zejména pokud máte v plánu zhubnout, nebo když se držíte určitého jídelníčku. Další výhodou je kvalitní složení z přírodních živočišných bílkovin, vitamínů a minerálů, které jednoduše tělo potřebuje.

Výsledek studie konzumace vajec

Po celé roky se z nejednoho zdroje šíří informace o tom, jak je jezení vajec nezdravé, protože tyto potraviny zvyšují nezdravý cholesterol v těle, mají špatný vliv na vysoký krevní tlak, a také proto, že po vejcích se prý znatelně rychleji tloustne. Jedná se však o poměrně diskutabilní a hojně diskutované téma, které se vědci rozhodli vyřešit právě díky nedávné komplexní studii, která testovala účinky konzumace vajec na dvou skupinách lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

První skupina měla za úkol konzumovat vždy 1 – 3 celá vejce denně, zatímco druhé skupině byly podávány nejrůznější náhražky a alternativy této základní potraviny. Studie, která trvala celých 6 týdnů, nakonec poukázala hned na několik poměrně zajímavých faktů:

  • téměř ve všech případech u lidí, kteří během testování konzumovali vejce, začala hladina takzvaného „dobrého“ cholesterolu stoupat, naproti tomu hladina toho „špatného“ se téměř nezměnila
  • konzumace vajec obohacených o omega-3 mastné kyseliny napomohla snížit hladinu triglyceridů v krvi
  • pravidelná konzumace vajec podstatně zvýšila hladinu prospěšných antioxidantů, jako jsou lutein a zeaxanthin
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jedná se tak o velice pozitivní výsledek, který jasně poukazuje na to, že pravidelná konzumace přibližně jednoho až tří celých vajec denně neškodí, ale naopak je pro zdraví prospěšná. Pouze malé procento lidí zaznamenalo během studie mírné zvýšení diabetu oproti těm, kteří konzumovali výhradně potraviny nahrazující vejce.

Kolik vajec tedy sníst?

Ačkoliv podle studie existuje určité doporučené množství vajec, neexistuje přesně daná gramáž ani jiná jednotka, které by se lidé měli striktně držet. Každý z nás je jiný, má jiné spalování, metabolismus i jinak nastavené trávení. Všechny tyto faktory jsou dále ovlivněny také věkem, pohlavím, ale i typem práce, a také volnočasovými aktivitami, které provozujeme.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Záleží tedy konkrétně na vás a vašich zkušenostech, které jsou v tomto případě důležitější než lecjaká studie či doporučení. Samozřejmě je také dobré držet se určitého standardu a nedělat ve stravování příliš velké skoky. Pokud tedy pravidelně jíte denně 3 vejce, ale najednou byste jich snědli třeba 10, může se to odrazit například na žaludeční nevolnosti.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články