Jíst, či nejíst Nutellu? Nepříjemná pravda aneb Co se o ní veřejnosti tají a neříká

Nutella vyhrává u dětí i dospělých na plné čáře. Najdete ji ve spoustě domácností, kde hraje roli rychlého doplnění energie, když má člověk hlad.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když už nevíte, co dětem namazat na rohlík, oříškový krém Nutella to jistí. A děti ji milují. Nejen ony si oblíbily její výbornou chuť po čokoládě a ořechách, protože i řada dospělých po ní sáhne ve chvílích, kdy je honí chuť na sladké. Odborný asistent Craig Maurice Hales, MD však varuje před konzumací těchto druhů sladkostí ve větším množství, a to kvůli možnému riziku vzniku nadváhy a obezity. Jak je na tom Nutella z nutričního hlediska?

Nutella je tu s námi už přes padesát let

Historie oříškového krému se začala psát ve 40. letech minulého století. Za jejím vznikem stojí zdanění kakaových bobů, které zdražilo výrobu klasické čokolády. V italském Piemontu se proto rozhodli vyrobit směs z 50 % ořechů nebo mandlí a z 50 % čokolády. Bylo to levnější a taky dobré. Původní směs byla tuhá, ale ukázalo se, že v krémovém stavu se lépe konzumuje. První sklenice Nutelly, nyní již oříškového krému, se na trhu objevila 20. dubna 1964. Do její výroby se pustila firma Ferrero a je tomu tak dodnes.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kromě cukru a palmového oleje Nutella obsahuje i lískové oříšky.

Co všechno Nutella obsahuje

Znáte to určitě i sami, že reklamy mnohdy přehánějí. Jejich cílem je nalákat co nejvíce spotřebitelů ke koupi daného produktu. Platí to pochopitelně i pro reklamy na Nutellu, která v nich hraje roli produktu, který je plný oříšků a dodává vám spoustu energie a síly do nového dne jako ideální snídaně. V Nutelle najdete cukr, palmový olej, odstředěné sušené mléko (8,7 %), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, lískové oříšky (13 %), lecitin, vanilin. V jedné čajové lžičce Nutelly o hmotnosti 15 g do sebe dostanete 80 kcal.

iZdroj fotografie: Pixabay
Když vás honí mlsná, možná si i vy jdete zobnout Nutelly.

Nutellu ano, ale s mírou

V reklamě na Nutellu se obvykle hovoří o tom, že se jedná o oříškový krém. Což je svým způsobem pravda, protože lískové oříšky pravdu obsahuje. Ale složení, které je uvedené na etiketě, uvádí jako první cukr. Znamená to, že ho Nutella obsahuje nejvíce, a to hned celou jednu polovinu. Pro konzumenta to znamená, že Nutella je ve skutečnosti kalorickou bombou a že díky ní do svého těla dostane nebývalé množství cukru a tuků. Druhou největší složkou je totiž palmový olej.

Neplést si Nutellu s ořechovým máslem

Ve spojení s Nutellou se často skloňuje slovo ořechy. To má vzbudit zdání, že se jedná o zdravé mlsání, protože ořechy prospěšné jsou. Jenže na rozdíl od ořechového másla (z arašídů, mandlí) jí chybí další prospěšné živiny – vitamíny a minerály. A co říci na závěr? Nutella může být příjemným zpestřením jídelníčku, ale nehodí se pro každodenní konzumaci. Měli bychom se na ni dívat jako na dezert, který si dáte jen občas.

Jakým způsobem Nutellu nejraději jíte? Jen tak na lžičku, nebo na toustu?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články