Jak vlašské ořechy, tak i listy: Mohou pomoci snížit zánět, podpoří i zdraví střev

Listy ořešáku nabízí řadu užitečných zdravotních vlastností, ze kterých může těžit naprosto každý. Stačí si z nich připravit správný odvar nebo tinkturu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Listy vlašských ořechů jsou stejně zdravé jako samotné plody. Obsahují totiž řadu vitamínů, glukosidů, flavonoidů, karotenoidů a dokonce i silic, což z nich dělá skvělý léčivý prostředek pro mnoho nemocí a prevenci problémů. Podle Kathy W. Warwick jako léčivou surovinu můžete použít i slupky nezralých plodů a mladých plodů, když jsou ještě měkké – ty jsou známy pro své antiseptické, antibakteriální, protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti. Pravidelná konzumace listů pak také zlepšuje činnost cév a srdce, metabolismus a snižuje hladinu cukru v krvi.

Sběr a sušení

Listy k sušení byste měli sbírat koncem května a v červnu, kdy jsou dobře vyvinuté. Je důležité, aby byly bez skvrn nebo jiných příznaků onemocnění. Jakmile najdete ořešák, snažte se listy odtrhávat od stonku a sušit je na stinném a vzdušném místě (po usušení by měl mít přirozeně zelenou barvu). Dobře usušené listy poté můžete skladovat v těsně uzavřených nádobách a jakmile budete připraveni, stačí si z nich připravit správný nálev nebo odvar. Ten může vypadat následovně: 

  • Zalijte sklenicí vroucí vody (250 ml) 1 polévkovou lžíci rozdrcených sušených listů, počkejte hodinu a tekutinu přeceďte.
  • Pro získání co nejlepších účinků pijte 1/3 šálku 3x denně před jídlem.

Tento nálev se doporučuje zejména při průjmech, zánětech a krvácení z trávicího traktu (může vám však pomoci také zevně na kožní nemoci, jako je akné). 

Odvar z listů ořešáku 

Připravte si jednu polévkovou lžíci sušených listů a zalijte ji 0,5 l vlažné vody. Směs poté zahřívejte po dobu 10 minut bez varu a nakonec ji nechte 5 minut vylouhovat. Takto připravený lék můžete použít k vyplachování úst a dásní pro léčbu bolesti nebo při nadměrném pocení nohou a mykóze jako obklad. Pokud vás trápí zánět mízních uzlin, močového měchýře nebo mastitida, zalijte 1 polévkovou lžíci nasekaných sušených listů půl šálkem vody a třikrát denně půl hodiny před jídlem vypijte 2 polévkové lžíce.

Léčivá tinktura 

Vezměte si 10 mladých zelených vlašských ořechů (musí být dostatečně měkké, aby se daly snadno propíchnout vidličkou), dobře je omyjte, pak je nakrájejte na kousky, vložte do sklenice, posypte 7 lžičkami cukru a zalijete 200 ml 70 % vodky. Takto připravenou směs nechte stát ve sklenici měsíc a každý den s ní zatřepejte. Jakmile uplyne stanovená doba, tinkturu přeceďte a nalijte do vhodných lahví. Používejte při průjmu, jaterních poruchách, bolestech žaludku a střev nebo také k očistě organismu – 2 až 3krát denně smíchejte 40 kapek s vodou 

iZdroj fotografie: Pixabay

Extrakt z listů 

Klinické studie prokázaly, že extrakt z listů ořechu má vysokou terapeutickou účinnost u některých forem kožní tuberkulózy, tuberkulózní lymfadenitidy a laryngitidy. V tradiční medicíně se používají také k léčbě tuberkulózy, dny, chudokrevnosti, únavy a vyčerpání, bolestivé menstruace, pohlavně přenosných chorob, zánětlivých onemocnění trávicího traktu (žaludku a střev, průjmu), metabolických onemocnění kloubů, křivice a chronického ekzému. Navíc působí antibakteriální a protizánětlivě, takže vás ochrání před kdejakou nemocí. 

Jak se tato přírodní léčiva osvědčila vám?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články