Jsou brambory zdraví a tělu prospěšné? Jen málokdo ví, jak z nich vytěžit co nejvíce vitamínů

Křupavě upečené, bramborová kaše nebo obyčejné brambory z hrnce –⁠ brambory se objevují na talíři téměř ve všech domácnostech. Jaký mají vliv na zdraví?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kdo by neznal brambory, již každý snad někdy viděl jejich sklizeň či veliké zásoby různých druhů v supermarketech. Jsou levné, lehce dostupné a jednoduše zpracovatelné. I v minulosti byly považovány za základní plodinu, Inkové je totiž pěstovali kolem 8 000‑5 000 let před naším letopočtem a poté, co je Španělé rozvezli do Evropy v 15. století, se brambory pomalu začaly prosazovat po celém světě. 

Jsou pro nás brambory dobré? 

U brambor je tomu tak, že jestli jsou opravdu zdravé, záleží jen na tom, jak si je připravíte. Navíc jako zelenina obsahují řadu živin včetně antioxidačního vitamínu C, vlákniny a draslíku. Protože jsou však škrobovým sacharidem, mnoho lidí se nesprávně domnívá o jejich špatném vlivu na naše zdraví. Jejich konzumace je právě naopak velice prospěšná, protože je kupujeme jako nezpracovanou potravinu ve své nejpřirozenější formě. Navíc neobsahují žádný tuk ani přidaný cukr a mají velmi nízký obsah sodíku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Antioxidanty obsažené v bramborách

Brambory jsou skvělým zdrojem antioxidantů a pokud konzumujete načervenalé nebo fialové druhy, získáte jich mnohem více. „Pigmentované brambory, jako např. ty fialové, obsahují antokyany, které působí jako antioxidant a bojují proti volným radikálům a navíc mají protizánětlivé účinky,“ dodává Kathy Siegel, výživová poradkyně. Malá studie v časopise Agricultural and Food Chemistry dokonce zjistila, že lidé s vysokým krevním tlakem, kteří denně jedli fialové brambory, zaznamenali pokles krevního tlaku.

Budete se cítit plní

Jeden střední brambor se tak může pochlubit čtyřmi gramy vlákniny a tím samým množstvím bílkovin, čímž vás dokáže udržet mnohem delší dobu nasycenými. Je doporučená konzumace i samotné slupky, kde se těchto živin nachází nejvíce. Také neobsahují žádný lepek, to je dělá vhodným sacharidem i pro lidi s různými dietami. Brambory se osvědčily stejně účinně jako komerčně dostupná jídla na bázi sportovních doplňků, protože pomáhají jak s výkonem, tak s mírou využití glykogenu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Obsahují také tzv. odolný škrob

Odolný škrob je vláknina, která není trávena tělem a poskytuje potřebné živiny pro zdravé bakterie v našem organismu. Působí jako prebiotikum, není totiž absorbovaná v tenkém střevě, a následně se dostává neporušená až do střeva tlustého, kde je fermentovaná bakteriemi. Prospívá především správné hladině cukru v krvi a zdraví vašich střev. Vyšší obsah odolného škrobu mají brambory právě po uvaření a následném ochlazení.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články