Jíst, či nejíst naklíčené brambory? Odbornice prozradila, na co si dát velký pozor

Brambory obecně patří mezi oblíbené suroviny a své popularitě se těší snad na celém světě. Před jejich konzumací si však dávejte pozor na tyto věci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory jako takové patří na celém světě mezi oblíbené potraviny, a to zejména díky jejich jednoduchému pěstování, nenáročnému skladování a celé řadě možností přípravy. Ukuchtit se tato surovina dá totiž hned na několik způsobů, a tak bramborové jídlo jen velmi málo kdy omrzí. Před jejich samotnou konzumací je však důležité vědět několik základních pravidel, které chrání vaše zdraví. Jednat se může například o informace o klíčení či hnití brambor, které uvedla na pravou míru Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C.

Oblíbená světová surovina

 Jak již bylo v úvodu zmíněno, brambory patří mezi světově oblíbené suroviny, a to zejména díky jejich nenáročnosti při pěstování, skladování ale i přípravě. Vytvořit se z nich dá totiž celá řada lahodných pokrmů nejrůznějšího druhu, a tak se málokdy stane, že by nás bramborová jídla omrzela. Krom toho, že jsou tedy nenáročné a chutné, obsahují také pořádnou porci živin a tělu prospěšných látek. Je však důležité, znát základní pravidla jejich konzumace a vědět, kdy je raději nechat tak.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nebezpečné naklíčené brambory  

I když jsou brambory téměř dokonalou potravinou, snadno se mohou změnit na zdraví závažnou, a dokonce nebezpečnou surovinu. Mety takové typy brambor tak patří ty zelené nebo ještě hůře, ty naklíčené. Ty totiž obsahují toxickou látku solanin, která je nebezpečná i v nepatrném množství. Takovým bramborám se proto raději vyhýbejte nebo naklíčenou či zelenou část jednoduše odřízněte. Lepší je však takovou bramboru vyhodit do hnojiště či kompostu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Naklíčené ani zelené brambory proto nikdy nepodávejte svým domácím mazlíčkům, a to i včetně hospodářských zvířat jako jsou prasata nebo slepice. Ty sice dokážou pozřít a bez problémů strávit mnohem více věcí než my, naklíčené či zelené brambory jsou však výjimkou a mohou být zdraví nebezpečné také pro tyto tvory. Ty totiž většinou neumí rozeznat, co je dobré a co jim naopak může ublížit.

Pozor také na hnijící brambory

Jak bylo řečeno, skladování brambor je poměrně dosti jednoduché a tato potravina je skutečně nenáročná. Stačí ji udržovat v chladném a tmavém místě, a máte zcela vystaráno. I v těchto podmínkách však může dojít k jejich hnití, zejména pokud je skladujete již delší dobu a ve skutečně velkém množství.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V takovém případě je na místě pravidelná kontrola brambor a odstraňování shnilých kousků je velmi důležité. Hniloba a bakterie s ní spojené se totiž umí rychle a obratně šířit a z jedné takto napadené brambory jich najednou máte celou přepravku. Nejedná se však jen o samotnou škodu na potravinách, ale také o vaše zdraví, které je tímto značně ohrožené a v horších případech může dojít dokonce k otravě organismu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Shnilé brambory totiž obsahují glykoalkaloidy, což jsou škodlivé látky, nacházející se nejčastěji v jedovatých rostlinách. Čím větší množství brambor tedy hnije, tím je koncentrace této toxické látky vyšší a vzniká nebezpečný plyn, který pouhým vdechováním může poškozovat vnitřní orgány nebo dokonce způsobit otravu. Nikdy tedy brambory nenechte zajít až do takového stadia, a to zejména v uzavřeném prostoru, ve kterém jsou skladovány.

Správné skladování je základ

Velmi důležitým a nepodcenitelným faktorem při trvanlivosti brambor je tedy zejména jejich skladování. To by mělo být především v chladné a tmavé místnosti (nejlépe ve sklepě či komoře, poslouží ale i starý chlívek a podobné prostory). Nikdy a za žádných okolností však nesmí být uloženy ve vlhku a nedoporučuje se ani přímé uložení na zemi, která by mohla být mokrá. Brambory tak raději skladujte v dřevěných bednách nebo ve měchu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Také je lepší a doporučuje se skladovat méně brambor na více místech, čímž se usnadní nejen manipulace s nimi ale i jejich kontrola a také se touto formou znemožní rychlé hnití či kažení velkého počtu brambor. Odborníci také radí, abyste do každé bedny či nádoby s touto potravinou umístili jedno jablko, a to do jejího středu. To tak zabrání případnému kažení.

Jak jste na tom s bramborami vy? Pěstujete své vlastní?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články