Kdo nejí kuřecí játra, dělá obrovskou chybu. Jsou jednou z nejvýživnějších potravin na světě

Přesto, že dříve byla játra velmi oblíbeným zdrojem živin, jejich popularita dnes klesá. Je to škoda, protože právě kuřecí játra patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Není mnoho potravin, které by si opravdu zasloužily označení superpotravina. Játra však mezi ně patří. Kdysi byla játra oblíbeným a ceněným zdrojem potravy, dnes však upadají v nemilost. Pravděpodobně kvůli své specifické chuti a vůni jsou často považována za odpadní produkt. Jak ale připomíná výživová specialistka Alexandra Rowles, RD, je to škoda, protože játra jsou velmi výživná a zdravá. Jsou bohatá na bílkoviny, mají nízký obsah kalorií a jsou plná důležitých vitamínů a minerálů.

Co jsou játra

Játra jsou životně důležitým orgánem člověka i zvířat. Jsou obvykle největším vnitřním orgánem a mají mnoho důležitých funkcí, včetně:

  • zpracování natrávené potravy ze střeva
  • ukládání glukózy, železa, vitamínů a dalších důležitých živin
  • filtrování a odstraňování léků a toxinů z krve

Proč jíst játra

Lidé často hledají vitamíny a minerály v ovoci a zelenině, ale játra je z hlediska obsahu živin zdaleka předčí. Malé množství jater poskytuje více než 100 % DDD pro mnoho základních živin. Jsou také bohatá na kvalitní bílkoviny a mají nízký obsah kalorií. Játra jsou levná a snadno dostupná v obchodech s potravinami a u řezníků. Jejich konzumace má mnoho výhod:

iZdroj fotografie: Depositphotos
  • obsahují tolik bílkovin, jako například kuřecí prsa
  • najdete v nich velké množství potřebných živin, jako je fosfor, hořčík a železo
  • jsou velmi bohatá na vitamíny skupiny B, které posilují imunitní systém, stimulují krevní oběh a jsou prospěšné pro zdraví pokožky a vlasů
  • zlepšují trávení
  • regulují funkci štítné žlázy
  • zlepšují paměť
  • při křečových žilách a trombóze se doporučuje jíst kuřecí játra, protože normalizují srážlivost krve
  • mají uklidňující účinek
  • díky obsahu methioninu zabraňují vzniku rakoviny
  • snižují riziko osteoporózy

Játra spolu s dalšími masnými orgány byla dříve velmi oblíbenou surovinou. V současné době se však dává přednost svalovému masu před tím orgánovým. Bez ohledu na klesající popularitu jsou játra pravděpodobně jednou z nejvýživnějších potravin na světě a plným právem se řadí mezi superpotraviny.

Játra v těhotenství a při dietě

Játra obsahují hodně kyseliny listové, proto se doporučuje jíst je, jste-li gravidní, a to v hojném množství. Díky obsahu zinku regulují hormonální nerovnováhu a snižují riziko problémů během těhotenství. Co se týče mužů, staří Afričané věří, že se má konzumovat co nejvíce kuřecích jater, protože díky obsahu kyseliny patonetevové regulují funkci nadledvinek a produkci testosteronu.

Játra můžete běžně konzumovat, i když držíte dietu. Jsou totiž skutečně nízkokalorická – 100 gramů syrových kuřecích jater obsahuje jen 136 až 138 kalorií. Smažená mají 171 až 173 kalorií. Dále obsahují bílkoviny (58-59 %), tuky (37-38 %) a jen velmi málo sacharidů (2-3 %).

Jak často jíte orgánové maso?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články