Proč je dobré mít po ruce kardamom: Může snížit krevní tlak a chránit před chronickými nemocemi

Kardamom patří mezi koření, které má mírně sladkou chuť a vůní připomíná mátu. Pro své léčivé účinky se běžně používá v lidové medicíně už po staletí.

příprava směsi s kardamomem i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kardamom se hodí zařadit do zdravé stravy nejen pro jeho vysoký obsah antioxidantů, ale také v případě, že chcete zhubnout. Kardamom podle dietetičky a zdravotní sestry Lizzie Streit pomáhá odstranit přebytečný tuk hlavně z oblasti břicha, která je pro mnoho lidí při hubnutí značně problematickou partií. To ale není zdaleka jediné, proč byste měli kardamom zařadit vedle ovoce a zeleniny do pravidelného jídelníčku.

Sníží vysoký tlak

Kardamom obsahuje velké množství antioxidantů, které pozitivně působí na cévy a snižují krevní tlak. Také má diuretické účinky a odstraňuje nadbytečnou vodu zadržovanou v těle. Tento proces má také za následek snížení krevního tlaku.

Ochrana před chronickými nemocemi

Za chronické nemoci může dlouhodobý zánět v těle. Antioxidanty, které se nacházejí v kardamomu, nejen že chrání buňky před poškozením, ale také zabraňují vzniku zánětu. Obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které dokážou bojovat se zánětem způsobeným nevhodnou stravou s vysokým obsahem tuků a cukrů.

Podpora trávení kardamomem

Kardamom se používal už v historii na podporu trávení. Nejčastěji se míchal do směsí koření proti nevolnosti a zvracení. Jeho nejlepší vlastností v oblasti trávení je jeho schopnost hojit žaludeční vředy. Ve studii prováděné na myších se ukázalo, že extrakt z kardamomu byl účinnější než běžný lék proti vředům.

Převržená keramická miska s kardamomem vysypaným na hadru na stole iZdroj fotografie: Pixabay
Antioxidanty z kardamomu ochrání vaše tělo před nemocemi

Svěží dech a desinfekce úst

Když sníte kardamom, budete mít příjemný svěží dech vonící po mátě. Souvisí to se schopností kardamomu bojovat proti zánětům a bakteriím, zde konkrétně proti bakteriím v ústní dutině. Oslabuje také bakterie, které jsou zodpovědné za vznik zubního kazu. I když je potřeba více studií na lidech, lze předpokládat, že kardamom může být dobrá složka pro dentální hygienu.

Jak zařadit kardamom do stravy

Kardamom si můžete přidat do mnoha jídel. Hodí se k rýži, k mořským plodům, do salátů i ke kuřecímu masu. Dokáže zlepšit chuť nápojů. Zkombinovat ho můžete s čajem nebo vyzkoušejte lahodnou kávu s kardamomem.

Jak často se ve vaší stravě vyskytuje kardamom?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články