Konzumace jablek a jejich účinky na hladinu cukru v krvi. Lahodné ovoce pomůže lidem s diabetem

Jablka disponují řadou užitečných vlastností, které by mohly pomoci pacientům s diabetem 2. typu. Důležitá je jejich pravidelná konzumace.

i Zdroj fotografie: SpiderMum / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jablka obsahují sacharidy, které nezvyšují hladinu cukru v krvi jako zpracovaný cukr, protože obsahují vlákninu. Kromě toho jsou velmi chutná a disponují řadou prospěšných účinků, a to včetně snížení inzulínové rezistence. Právě proto by mohla být jejich konzumace podle lékařky Jillian Kubala prospěšná především pro pacienty s diabetem 2. typu. Je ovšem nutné zmínit, že je vhodné jíst je střídmě, neboť obsahují fruktózu. Ta má sice na hladinu cukru v krvi velmi malý vliv, pokud jí je však mnoho, může způsobovat kontraindikace. 

Jablka a hladina cukru v krvi  

Jablka sice obsahují cukr, ale většinu z něj tvoří fruktóza, která má na hladinu této živiny v krvi jen velmi malý vliv. Kromě toho toto lahodné ovoce zpomaluje jeho trávení a vstřebávání, což znamená, že se dostává do oběhu pomaleji. Stejně tak stojí za zmínku, že obsahuje také polyfenoly, což jsou účinné rostlinné sloučeniny, které mohou také zpomalovat trávení sacharidů a snižovat hladinu cukru v krvi. Obecně se jablka považují za potravinu s velmi nízkým glykemickým indexem. 

Snižují inzulinovou rezistenci

Pokud trpíte cukrovkou 2. typu, vaše tělo běžně nedokáže produkovat dostatek inzulinu, kterou si tělo denně žádá pro udržení všech jeho funkcí. Pravidelná konzumace jablek však pomáhá snižovat tuto rezistenci, což z tohoto ovoce činí skvělý prostředek, jak tomuto nebezpečnému problému předcházet. Důvodem jsou především polyfenoly, které dokáží stimulovat slinivku břišní, aby mohla uvolňovat inzulín a pomáhají buňkám snadněji přijímat cukr. 

Účinné antioxidanty 

Pravidelná konzumace jablek je také spojena se sníženým rizikem vzniku cukrovky a dalších kardiovaskulárních onemocnění, jako je například srdeční infarkt. To především díky jejich obsahu silných antioxidantů, které zabraňují škodlivým chemickým reakcím v těle a mají řadu zdravotních výhod, včetně ochrany těla před chronickými problémy. Mezi ty nejzajímavější z nich patří především: 

  • Kvercetin – může zpomalovat trávení sacharidů, čímž pomáhá předcházet prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. 
  • Kyselina chlorogenová – pomáhá tělu efektivněji využívat cukr. 
  • Florizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi. 
iZdroj fotografie: Pixabay

Účinný nápoj proti rozvoji cukrovky 2. typu

Abyste mohli využít výhod, které přináší jablka, můžete je snadno zařadit do svého jídelníčku jako svačinu nebo si z nich připravit ranní nápoj. Jejich pravidelná konzumace vám přinese dobré výsledky již během několika dní, a to včetně sníženého rizika vzniku cukrovky 2. typu a podpory hubnutí. Stačí je neoloupaná nakrájet, zbavit jadérek a poté smíchat v mixéru s 1 sklenicí obyčejné vody. Obě ingredience následně pořádně rozmixujte, dokud nezískáte osvěžující nápoj. 

Jak často jíte jablka vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články