Konzumace kysaného zelí 3 hodiny před spaním má mnoho pozitivních účinků

Kysané zelí je velmi zdravá potravina, která nabízí řadu užitečných přínosů pro lidské zdraví. Účinně vám pomůže zejména se zácpou, žaludečními vředy a nespavostí.

i Zdroj fotografie: Evžen Zelenko / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kysané zelí je pro lidský organismus neuvěřitelně prospěšné a jeho konzumace by měla být nutností pro každého. Pokud jej zařadíte do svého jídelníčku, můžete například ochránit své srdce před nebezpečnými problémy, normalizovat krevní tlak a také vyléčit řadu zažívacích potíží. Stejně tak vám tato jedinečná potravina dokáže pomoci zhubnout, zbavit vás toxinů a dodá vám pocit sytost, díky čemuž vás ochrání před zbytečným přejídáním a chutěmi na sladké. Pokud jej navíc sníte 3 hodiny před spaním, budete mnohem lépe spát. 

Vitamín C a lepší spánek 

Kysané zelí je velmi bohaté na vitamín C – již jeden šálek nakrájené zeleniny denně vám dodá jeho potřebné množství. Tato živina je velmi důležitá pro imunitní systém a pomáhá předcházet nachlazení a jiným infekcím, přičemž obecně podporuje obranyschopnost imunitního systému. Stejně tak vám kysané zelí dokáže pomoci usnout a podpořit spánek, pokud jej sníte 3 hodiny před ulehnutím do postele. Díky jeho obsahu účinných enzymů se budete po ránu cítit mnohem odpočatější a uvolněnější.

Poradí si se žaludečními vředy 

Konzumace syrového kysaného zelí nebo jeho šťávy vám pomůže zmírnit nepříjemné příznaky žaludečních vředů. Obsažené mléčné kyseliny totiž přispívají k lepšímu trávení a podporují zdravou střevní flóru, což obecně prospívá zdraví střevního traktu a podporuje regeneraci poškozené tkáně. Pokud trpíte nechutenstvím nebo nadměrným nadýmáním, snažte se jej konzumovat zasyrova – v takové podobě vám mimo jiné pomůže mnohem lépe i s hubnutím.

Zažívací potíže

Pokud vás trápí zažívací potíže, měli byste vypít 100 mililitrů ohřáté zelné šťávy před každým hlavním jídlem. Toto množství můžete postupně zvyšovat, dokud nedosáhnete 2 šálků denně nebo vás problémy přestanou trápit. Tento jedinečný nápoj obsahuje bohaté množství vlákniny, která podporuje trávení a reguluje stolici – stejně tak poskytuje také prospěšné bakterie, které jsou dobré nejen pro trávení, ale také pro celkové zdraví imunitního systému. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kysané zelí vám poté pomůže zejména při léčbě zácpy. K získání co nejrychlejší úlevy můžete vyzkoušet následující směs – rozpusťte 2 čajové lžičky hrubé soli ve 250 mililitrech zelné šťávy a vypijte ji ráno na lačný žaludek. Sůl má taktéž projímavé účinky a společně se zelnou šťávou může pomoci obnovit zdraví střev. V případě potřeby můžete konzumovat tuto směs i další dny. Stejně tak vám dokáže kysané zelí pomoci v případě průjmu, a to zejména pokud jej smícháte s rajčatovou šťávou, která pomáhá vyrovnávat tekutiny a minerály v těle. 

Skvělý zdroj vitamínů a minerálů 

Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a probiotik, které obecně podporují zdraví celého těla. Zeleninu můžete konzumovat jak zasyrova, tak i vařenou nebo ve formě lahodné šťávy. Pamatujte však, že účinky kysaného zelí se mohou u různých lidí lišit, a proto je vhodné sledovat vlastní reakce na jeho konzumaci a v případě nejasností se raději poradit se svým praktickým lékařem nebo výživovým specialistou.

Jak často jíte kysané zelí vy?

Zdroj: Zdrave.to
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články