Kopr vám uleví od banalit, ale napomáhá i v léčbě závažných nemocí: Vše, co o jeho použití potřebujete vědět

Máte rádi koprovou omáčku? Jestli ano, pak je to skvělé. Nepatří-li tento pokrm mezi vaše favority, zkuste jiný recept. Pro své pozitivní účinky na zdraví by na stole neměl chybět.

kopr na prkénku i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kopr má v kuchyni široké využití, což je jedině dobře. Obsahuje totiž důležité vitamíny a stopové prvky. Je bohatý na antioxidanty, které pomáhají obnovovat buňky v těle a předcházet rakovinotvorným procesům a chronickým zánětům. Na blahodárné účinky kopru upozorňuje také odbornice na výživu Kelli McGrane, jejímž hlavním cílem je lidem ukázat, že zdravé stravování není náročné ani omezující.

Jak vypadá kopr a jak ho pěstovat

Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá rostlina, která se snadno pěstuje a sama se množí. Máte-li možnost si kopr vypěstovat na zahrádce, směle do toho. Lze ho pěstovat i v truhlících nebo květináčích, v dobré zahradní půdě. Kopr poznáte podle duté šedozelené rýhované lodyhy a zpeřených listů. Prozradí ho také osobitá aromatická vůně. Kvete od června do září drobnými žlutými květy.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ptáte-li se, jak zasadit kopr, pak nijak. Kopr se seje rovnou ze semínek, ze kterých během deseti až čtrnácti dnů rostou první sazenice. Pokud dáváte přednost pěstování kopru v truhlíku, postupujte stejně. Truhlík umístěte na slunné místo, mimo průvan. Ideální čas pro vysetí kopru je zjara – v dubnu nebo v květnu, ať sejete na zahradu nebo do truhlíku.

Kopr obsahuje vitamíny i stopové prvky

Kopr má nízký obsah kalorií a obsahuje vitamíny C, A a kyslinu listovou. Může se pochlubit také množstvím stopových prvků a minerálů. Najdete v něm mangan, železo, vápník, hořčík, draslík, měď, riboflavin a zinek. V těle působí jako antioxidant a podílí se na prevenci a léčbě některých onemocnění a neduhů.

Na které nemoci pomáhá kopr aneb kopr jako lék

Obecně se dá říct, že zdravá strava je společně s přiměřeným pohybem nejlepší preventivní opatření proti všem nemocem, zejména proti cévním a srdečním onemocněním. Pozitivní účinek flavonoidů obsažených v kopru na kardiovaskulární systém dokonce potvrdila lékařská studie. Jak kopr ovlivňuje cholesterol je předmětem mnoha výzkumů a je ještě potřeba dalších studií přímo na lidech, ačkoli se předpokládá, že kopr pomáhá cholesterol snižovat.

Jak konkrétně kopr pomáhá?

  • chrání srdce
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • působí proti rakovině
  • chrání mozek a snižuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby
  • podporuje zdravé a pevné kosti
  • ulevuje od menstruačních křečí

Vedlejší účinky kopru

Konzumace kopru bývá ve většině případů naprosto bezpečná. Mohou se vyskytnout skutečně vzácné případy alergické reakce, kterou poznáte podle oteklého jazyka, svědění v ústech, zvracení, průjmu a otoků hrdla. Koprovým pilulkám, coby doplňkům stravy, se doporučuje vyhnout těhotným a kojícím matkám z důvodu nedostatečných informací z výzkumu.

Využití kopru v kuchyni

Mladou nať využijete do nejrůznějších salátů. Přidat ji můžete do bylinkových pomazánek, majonéz a dresingů. Z koprové nati se vyrábí bylinkový ocet. Mleté koprové semeno můžete přidat do salátů nebo do pokrmů, kde dominuje česnek. Celá nať i se semeny se dává do nakládaných okurek a cibulek. No a samozřejmě nesmí chybět ani koprová omáčka nebo tvarohová pomazánka s koprem.

Zdroj: Healthline

Jaké jídlo s koprem chutná vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články