Když se řekne kopřiva, všichni si jistě představí žahavý plevel. Nicméně, mladé kopřivy v sobě ukrývají tolik vitamínů, že byste měli zjara vyrazit na jejich sběr. Proč, to se dozvíte níže.
Kopřiva je v našich končinách velmi dobře známá. Používá se do bylinkových čajů, ale jistě znáte například nádivku z mladých kopřiv. Dá se z ní vyrobit také léčivý sirup, který výborně podpoří imunitu a je skvělou regenerací pro játra. Podívejte se, co dalšího tento plevel dokáže udělat pro vaše zdraví.
Kopřiva je plná vitamínů
Kopřiva dvoudomá se nalézá na každém kroku. Lidé ji berou za plevel, ale hlavně mladé listy kopřivy se na jaře vyplatí sbírat. WebMD udává, že kopřiva obsahuje velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů. Dále v ní najdete vitamíny z řady B a minerály, jako je draslík, železo, vápník a křemík. Kopřiva funguje také jako diuretikum. To znamená, že pomáhá odstraňovat nadbytečnou vodu z organismu. O účincích kopřivy psala naše redakce již dříve.
Kopřivový sirup
Kromě polévek, salátů a dalších jídel se dají z kopřivy připravovat nálevy nebo sirup. Kopřivový sirup zlepšuje imunitní systém a podporuje činnost srdce. Pomáhá odstraňovat škodlivé látky z těla, podporuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Pomáhá i při chřipce a nachlazení. Obsahuje antioxidanty, které vaše tělo ochrání před oxidačním stresem, čímž se snižuje riziko vzniku rakoviny a proces stárnutí buněk, což potvrzuje i web Healthline.
Jak si ho připravit doma?
Co budete potřebovat?
- 60 vrchních částí mladých kopřivových rostlinek,
- 4 kg citronů,
- 4 litry vody
- a 2 kg přírodního medu.
Postup přípravy sirupu:
- Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu.
- Přidejte kopřivu, ale nevařte. Pouze ji namočte do vroucí vody a hrnec odstavte.
- Nechte stát 24 hodin.
- Omyjte a oloupejte citrony. Nakrájejte je na menší kousky a vložte do mixéru.
- Přidejte kopřivovou směs a rozmixujte.
- Výsledek přeceďte přes gázu nebo husté sítko.
- Do nápoje přidejte med a míchejte tak dlouho, doku se jednotlivé ingredience dokonale nespojí.
- Sirup skladujte v tmavých skleněných lahvích v lednici.
Pravidelná konzumace kopřivového sirupu vám pomůže zlepšit trávení, činnost ledvin a detoxikovat játra. Posílí vlasy, zabrání tvorbě krevních sraženin a dobré výsledky přinese i v případě, že vás trápí chudokrevnost. Jak ji poznat, to můžete zjistit v dřívějším článku na JakZdravě.