Dnešní doba je posedlá rychlostí a výdělkem, kvantitou nad kvalitou. Výsledkem je maso vyhnané léčivy, které sní koncový uživatel – vy. I se škodlivými zbytky.
Když si koupíte kuřecí maso, asi vás nenapadne si představovat, jak vypadalo to kuře před tím, než doputovalo k vám v podobě masa. Natož abyste přemýšleli, jaký mělo život a zda bylo zdravé. Ano, zdravé bylo. Ale držela ho při životě antibiotika, aby rychleji rostlo. Ta zůstala v mase a vy je nyní jíte. Maso je plné zbytkových léčiv. Proč se tak děje? Je to byznys.
Bez konzervantů i hormonů
Na obalech mas z obchodů často vidíte nápisy jako „neobsahuje hormony“, „bez konzervantů“ nebo „bez přísad“. Zní to jako úžasně zdravé a čisté maso. Ale není to tak. Chybí tam nápis „bez antibiotik“. Protože ta výrobci nepřiznají, protože by jim to pokazilo produkci. Antibiotika jsou totiž klíčem k rychlé produktivitě a tím pádem i výdělku.
Proč se bez antibiotik chovy neobejdou?
Než zodpovíme tuto otázku, podíváme se, jak to vlastně všechno začalo. Koncem 40. let 20. století si američtí rybáři všimli, že rok od roku mají v řece Hudson větší a větší ryby. Samozřejmě byli rádi. Čím to ale bylo? Po proudu řeky stála farmaceutická společnost, takže došlo k důkladnějšímu prostudování záhadného jevu. Zkrátka přišlo se na to, že zbytková směs z výroby tetracyklinových antibiotik jde do vody a způsobuje, že ryby rostou.
Toto zjištění odstartovalo laboratorní testy nejen na rybách, ale i na kuřatech. Zjistilo se, že když se přidá tetracyklin do krmiva, zvýší se rychlost růstu až o čtvrtinu. Vycházelo se z předpokladu, že antibiotika léčí střevní infekce, které se běžně vyskytují u zvířat ve stísněných prostorách. Průjmem tělo přichází o kalorie, které spotřeboval imunitní systém v marném pokusu se uzdravit.
Ani krávy nezůstaly ušetřeny
Ani dalším zvířatům se nevyhnul výzkum. Výsledkem bylo zjištění, že podávání tetracyklinu v malých dávkách zrychluje až o polovinu růst krůt, telat a prasat. Dokonce tato antibiotika zvýšila množství produkovaného mléka kravami a zvýšil se počet narozených selat za rok. Dodnes se tato látka používá jako růstový faktor. Jak moc je to zdravé pro zvířata a pro lidi, to už si udělejte obrázek sami. Nad tím, zda jíst či nejíst kuřecí maso se naše redakce snažila zamyslet v dřívějším článku.
Nebezpečí z nadužívání antibiotik
Cpát se antibiotiky je krátkozraké, jak v současnosti zjišťuje i sama lékařská věda. Web AnimalJustice upozornil na nebezpečí vzniku bakterií, které budou vůči běžným antibiotikům odolné. Nemoci, které způsobí, budou hůře léčitelné, což představuje nebezpečí jak pro zvířata, tak pro člověka.
Kromě rizik plynoucích z krmení zvířat farmaceutiky hrozí, jak informoval web PhysiciansCommittee, u kuřecího masa riziko nakažení salmonelou. O infikovaném mase salmonelou v našich končinách jsme na JakZdravě již psali. Proto si pečlivě vybírejte maso, které jíte.