Kvasnicový nápoj vyčistí střeva, posílí imunitu a zlepší i stav pokožky

Kvasnice jsou nezbytnou surovinou pro přípravu sladkého i slaného pečiva. Použít je však můžete i pro čištění střev, posílení imunity a léčbě některých kožních onemocnění.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Droždí si spojujeme především s produktem potravinářského průmyslu. Babičky z něj připravovaly výborné koláče, buchty i slané pečivo. Jak se však ukazuje, kvasnice mají uplatnění i v jiných oborech. Příznivě působí na vaše zdraví i zevnějšek.

Co jsou vlastně kvasinky?

Kvasinky jsou jednobuněčné mikroorganismy patřící do říše hub, kvasnice (droždí) jsou směsí těchto kvasinek a mouky. Kvasinky jsou bohatým zdrojem cenných živin a minerálů, tedy řady vitamínů skupiny B a také draslíku, vápníku, hořčíku, zinku a fosforu. To znamená, že použití těchto hub má pozitivní vliv na:

  • stav kůže, vlasů a nehtů (zinek a biotin)
  • činnost nervového a trávicího systému (B12)
  • imunitu (vitamíny B, železo)
  • redukci akné (vitamín E, kyselina listová, B6)

Jak nejlépe droždí využít?

Můžete jej využít jako doplněk stravy, přípravky s obsahem droždí jsou dostupné v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Podle vašich potřeb může lékárník doporučit konkrétní prostředek, především ve formě kapslí. Kvasinková terapie se velmi osvědčila v boji proti akné a seboree. Nebo si můžete připravit kvasnicový nápoj, pokud nejste zastánci tablet. Je jednoduchý na přípravu a zvládne to naprosto každý, navíc z pohodlí domova.

Jak připravit kvasnicový nápoj?

Pro tento účel je nejlepší použít čerstvé droždí v kostce. Kvasnicové kúry se užívají po dobu 2 měsíců konzumací 1 sklenice nápoje denně, 2-3x týdně.

iZdroj fotografie: Freepik

Ingredience:

  • 30 g čerstvého droždí (asi 2/3 kostky)
  • 250 ml vroucí vody
  • 1 lžička medu (volitelně podle chuti)

Příprava:

Droždí dejte do sklenice a zalijte vroucí vodou (vařící voda odstraní mikroorganismy, aby ve střevech nekvasily). Poté vše důkladně promíchejte, nechte vychladit, přidejte med podle chuti a pijte nejlépe ráno před snídaní. Pokud je na vás chuť příliš intenzivní, můžete zkusit jinou verzi s mlékem. Kvásek stačí zalít 2 lžícemi vroucí vody a dobře promíchat. Poté přidáte sklenici mléka a medu pro lepší chuť. Pijte před jídlem.

Pokud vám nápoj způsobí nežádoucí vedlejší účinky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, plynatost, bolesti hlavy nebo alergická reakce, přerušte léčbu a vyhledejte lékaře.

Jak nejčastěji využíváte kvasnice v domácnosti?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Radka Dobešová

Zobrazit další články