Proč sezamová semínka zařadit do jídelníčku? Tělu dobijí baterku, svaly budou růst, zpevní kosti a mnohem víc

Zpestřit svoji stravu byste měli také různými semeny. K těm, které by rozhodně neměly v jídelníčku chybět, patří také sezam indický.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Neustále slyšíme nebo čteme o potřebě zdravě se stravovat. Pestrý a vyvážený jídelníček je zaklínadlem výživových poradců, kteří nabádají ke správné životosprávě. K ní patří i konzumace nejrůznějších semen, která jsou pro náš organismus prospěšná. Lékařka Maria M. Oliva-Hemker, MD upozorňuje na nutnost zdravého stravování už v dětském věku. Co získáte, když do své stravy zařadíte sezam?

Bylina s něžnými květy

Když máte sezam na pečivu, ať už sladkém nebo slaném, málokdy vás asi napadne přemýšlet, co to vlastně je za rostlinu. Sezam indický (Sesamum indicum) je jednoletá bylina se žlutými, modrými nebo fialovými květy, jež dosahuje výšky až dvou metrů. Běžně roste v Indii, v Jižní Americe a v Africe. Pro svá jedlá semena je sezam pěstován jako užitková rostlina.

Co všechno sezam obsahuje

Sezamová semena jsou bohatá na bílkoviny, karoten, hořčík, vápník a zinek. To z nich dělá celkem účinný lék na nejrůznější lidské neduhy – například choroby očí, sliznic, pokožky, nehtů a vlasů. Tyto látky pomáhají i při depresích, neurózách a kardiovaskulárních chorobách. V orientálních zemích ze sezamových semínek vyrábějí pastu tahini a cukrovinky baklavu a chalvu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Tahini je oblíbená pasta vyrobená ze sezamových semen

Bílkoviny pro zdravé svaly

Sezam není jen obyčejné semeno, které zlepší vzhled pečiva. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, kvůli kterým by měl být v našem jídelníčku častěji. Jsou to zejména bílkoviny, na které jsou drobná sezamová semínka bohatá. Víte, že 9 gramů semínek obsahuje až 1,6 g bílkovin? Ty jsou klíčové pro růst svalů, zdraví kostí a tkání.

Vápník a sezamová pasta tahini

V jedné polévkové lžíci pasty tahini ze sezamových semínek najdete 63,9 mg vápníku. Jedná se tedy o zdraví prospěšnou potravinu, kterou bychom se i v našich končinách mohli naučit používat. Tahini se připravuje z loupaných semen sezamu, která se krátce opraží, a pak s menším množstvím oleje rozmixují na pastu. Lze ji podávat k pečenému lilku, do salátů, do snídaňových kaší a přidávat do těsta při pečení sušenek.

iZdroj fotografie: Pixabay
Sezamem lze posypat i slané tyčky

Antioxidant v hlavní roli

Sezam patří mezi významné antioxidanty. Obsahuje mononenasycené tuky a také hořčík. Pomáhá tím předcházet kardiovaskulárním chorobám, rakovině a neurodegenerativním nemocem, jako je Alzheimerova choroba. Snižuje krevní tlak a díky obsahu vitamínu E chrání tělo před poškozením buněk volnými radikály. Zároveň chrání před krevními sraženinami. O důvod více začít sezamová semínka ve svém jídelníčku používat.

Vitamíny skupiny B pro získání energie

Pro správný chod metabolismu v těle potřebujeme vitamíny skupiny B. Jejich zdrojem je také sezam. Protože se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě, v organismu se neukládají. Tudíž je třeba B-komplex pravidelně doplňovat stravou nebo potravinovými doplňky. Tyto vitamíny jsou totiž nezbytné i pro přeměnu živin z potravy na energii. B-komplex podporuje růst buněk a produkci červených krvinek.

Jak používáte sezamová semínka v kuchyni vy?

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články