Specifické druhy lososa jsou zdravější a dodají tělu více vitamínů. Dietoložka prozradila, o jaké se jedná

Bílkoviny a vitamíny jsou velice důležité pro naše zdraví a měli bychom jich konzumovat dostatek. A právě ryba, jako je losos, patří mezi významné zdroje těchto živin.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Losos je zdrojem vitaminu D nebo vitaminu B12. Obsahuje také selen a omega-3 mastné kyseliny, jež naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Jde o esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo a je nutné je tedy do těla dostat právě stravou. Tématem se zabývá Rebecca Kerkenbush, která je prezidentkou Wisconsin Academy of Nutrition and Dietetics.  

Boj proti srdečním chorobám

Výhody zdravých tuků jsou opravdu velké. Jeden z výzkumů, který se jimi zabýval naznačuje, že omega-3 pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Studie zjistila, že právě omega-3 mastné kyseliny zřejmě spouštějí molekuly, které dokáží zpomalit nebo dokonce zastavit zánět. Tento fakt může zabránit, aby se na stěnách tepen hromadil plak a osoba pak trpěla aterosklerózou. Losos je tedy jednoznačně potravina, která našemu tělu pomáhá díky tomu, co všechno obsahuje.

iZdroj fotografie: Pixabay

V jedné porci lososa je navíc protein, který je nezbytný pro růst, hojení ran, imunitní funkce a hormonální rovnováhu. Losos navíc obsahuje také vitamin D, který podporuje imunitní systém, ale také zdraví mozku nebo nervového systému. Zároveň podporuje vstřebávání vápníku v těle. Ten je důležitý pro zdraví kostí a zubů. Vitamin D je pro naše tělo opravdu zásadní. Některé výzkumy potvrzují, že jeho dostatek snižuje procento výskytu různých typů rakovin a dalších nemocí.

Má i další výhody

Vitamin B, který losos obsahuje, přeměňuje potravu na energii a podporuje tvorbu a růst buněk. Navíc udržuje zdravou pokožku a vlasy. Esenciální aminokyseliny v této rybě pomáhají regulovat náladu i spánek. Vhodné je jíst dvě až tři porce lososa týdně. Bohužel však většina z nás tolikrát v týdnu na svém jídelníčku rybu nemá. Losos pochopitelně může být nahrazený jinou vhodnou mořskou rybou nebo dokonce mořskými plody. Tyto suroviny mají vliv na zdraví velmi podobný jako losos.

iZdroj fotografie: Unsplash

A jaký losos je nejzdravější? Důležité je rozlišovat, jak je losos chovaný. Divoký losos je nutričně lepší než ten, který je chovaný na farmě. Obvykle je však pochopitelně také dražší. Divoké ryby mají také více minerálních látek. Ryby chované na farmách mají většinou více nasycených tuků a kalorií. Je však jasné, že ne každá ryba chycená ve volné přírodě se živila stejně a měla stejné životní podmínky. Proto jsou mezi nimi pochopitelně také kvalitativní rozdíly. Živiny samozřejmě závisí na vodách, kterými ryby plavou.

Na jaký způsob nejraději připravujete lososa?

Zdroj: TheHealthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Mašínová

Zobrazit další články