Není máslo jako máslo. To opravdu kvalitní, aby člověk pohledal. Výsledky testů ukázaly, že většina másel obsahuje nebezpečné karcinogeny.
Kvalitní máslo už je k dostání jen těžko. Dávno jsou pryč ty doby, kdy hospodyňky stloukaly vlastní máslo bez příměsí, čistě z mléka nadojeného vlastními kravičkami, které se pásly na čistých loukách. Jak ukázaly nezávislé testy německého časopisu ÖkoTest, valná většina másel obsahuje nebezpečné příměsi, včetně karcinogenů.
Ani české máslo není mimo podezření
To, že test proběhl v Německu neznamená, že českých másel se tento problém netýká. Do Česka se másla z Německa běžně dováží. Jak navíc podotkli redaktoři na webu AAzdraví, množství minerálních olejů v másle není v Evropě nijak zvlášť regulováno. Existují samozřejmě limity, problém je však v tom, že je nikdo nevymáhá a při překročení nedostávají výrobci žádné sankce. Takže i čeští výrobci mohou mít stejný problém a nejsou nuceni jej řešit.
Minerální oleje jsou potenciálně zdraví ohrožující
Škodlivost minerálních olejů v potravinách spočívá v tom, že se hromadí v těle (obzvláště v játrech, slezině a lymfatických uzlinách), kde způsobují nežádoucí změny, vznikají tzv. mikrogranulomy. Aromatické uhlovodíkové sloučeniny (MOAH), které mohou být v minerálních olejích (zvláště v těch nerafinovaných či špatně rafinovaných) obsaženy, jsou považovány za potenciálně karcinogenní.
Do másla se tyto minerální oleje dostávají již při výrobě či balení. A to jak z maziva samotných výrobních strojů, tak i z potravin. Tedy mléka a smetany, ze kterých se vyrábějí, například pokud jsou kontaminovány pesticidy. MOAH se mohou do másla dostat i z obalů, a to jak plastových, tak i těch z recyklovaného papíru, případně i z barev, které byly použity na potisk.
Kvalitní máslo stále zůstává zdravou potravinou
Rozhodně vás dnes nechceme vyděsit, ani vás nabádat, abyste máslo přestali kupovat. Máslo je totiž dobrým zdrojem antioxidantů, které jsou velmi důležité pro zachování zdraví buněk i zpomalení stárnutí, jak jsme na JakZdravě opakovali již mnohokrát. Obsahuje také vitamíny A, D, E a K, které jsou důležité pro zdraví očí, kůže i správnou funkci imunitního systému. A v neposlední řadě je také zdrojem omega-3, které jsou důležité pro srdce a mozek.
Není máslo jako máslo
Na pultech obchodů najdete mnoho másel různých druhů i značek. Rozdíl je mimo jiné i v jejich čerstvosti a způsobu skladování. Na serveru PrimaNápady před časem jednoduše shrnuli, že značení je v podstatě trojí:
- Čerstvé máslo: Jedná se o skutečně čerstvé máslo, které není starší než 20 dní (od data výroby). Trvanlivost čerstvého másla se pohybuje v rozmezí 35 – 55 dní.
- Máslo: Pokud na obale není žádné další označení, jedná se o máslo, které bylo vyrobeno před více než 20 dny, ale nebylo nikdy zamraženo.
- Stolní máslo: Toto máslo zamraženo bylo, a to i poměrně dlouhou dobu, má tedy logicky nižší množství vitamínů a dalších živin než to čerstvé. Stolní máslo může být skladováno v teplotě okolo -18 stupňů až po dobu 24 měsíců od data výroby a před prodejem se rozmrazí. Je náchylnější ke žluknutí a i jeho chuť je odlišná od másla čerstvého.
Z tohoto členění je jasné, že nejkvalitnější by mělo být máslo značené jako čerstvé. Jak ale podotýká Mgr. Daniela Garančovská, nejlepší variantou je kvalitní přepuštěné máslo ghí. Obsahuje totiž méně laktózy i vody, a navíc v něm nenajdete ani to stopové množství zbytkových bílkovin či sacharidů, jako v obyčejném másle. Ghí je tedy vhodné i pro osoby, které mají s běžnými mléčnými výrobky problém.