Zdravá a pružná pleť bez vrásek i po padesátce: 12 potravin plných antioxidantů, které by měla jíst každá žena

To, co jíte, má velký vliv na vaše celkové zdraví a vitalitu. Jídlem si můžete dopomoci také ke zdravé a krásné pokožce. Přečtěte si, jak na to.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Výživa je pro zdraví důležitá. Nezdravá strava může poškodit váš metabolismus, způsobit přibírání na váze, a dokonce poškodit orgány, jako je srdce či játra. Ale to, co jíte, ovlivňuje také to, jak vypadá vaše pokožka. Jak se vědci dozvídají více a více o stravě a těle, je stále jasnější, že to, co jíte, může významně ovlivnit zdraví a stárnutí vaší pokožky. Dle slov dermatoložky Heather Woolery Lloyd je prokázáno, že lidé, kteří jedí stravu bohatou na antioxidanty, mají mladší pleť.

Tučné ryby

Ryby, jako je losos, makrela a sleď, jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné k tomu, aby pokožka zůstala silná, pružná a hydratovaná. Nedostatek omega-3 může způsobit suchou pokožku. Tučné ryby jsou také zdrojem vitamínu E a ten je nezbytný pro ochranu pokožky před poškozením volnými radikály a záněty. Tyto ryby obsahují i bílkoviny potřebné pro udržení pevnosti pokožky. Rovněž poskytují zinek, který je nutný pro celkové zdraví vaší kůže.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin, což jsou tuky, které si vaše tělo neumí samo vytvořit. Ve skutečnosti jsou bohatší než většina ostatních ořechů na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Protože vlašské ořechy obsahují dobrý poměr těchto mastných kyselin, mohou pomoci v boji proti potenciální zánětlivé reakci na nadměrné množství omega-6. Obsahují také zinek, který, jak už jsme zmínili, je nesmírně důležitý pro správnou funkci kůže jako bariéry, pro hojení ran a boj s bakteriemi a záněty.

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah zdravých tuků. Dostatek těchto tuků je nezbytný pro to, aby vaše pokožka byla pružná a hydratovaná. Avokádo obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci chránit vaši pokožku před poškozením UV zářením. To může způsobit vrásky a další známky stárnutí. Avokádo obsahuje vitamín E, jenž chrání pokožku před oxidačním poškozením. Je také zdrojem vitamínu C, který tělo potřebuje k vytvoření kolagenu, což je hlavní strukturální protein, jenž udržuje vaši pokožku silnou a zdravou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Slunečnicová semínka

Obecně platí, že ořechy a semena jsou dobrým zdrojem živin pro posílení pokožky. Skvělým příkladem jsou slunečnicová semínka. Ta jsou bohatým zdrojem vitamínu E, selenu a bílkovin.

Batáty

Jsou bohatým zdrojem beta karotenu. Ten se dokáže v těle přeměnit na vitamín A. Beta karoten pomáhá udržovat vaši pokožku zdravou tím, že působí jako přirozený opalovací krém. Při konzumaci se tento antioxidant zabuduje do kůže a pomáhá chránit kožní buňky před slunečním zářením. To může pomoci zabránit spálení sluncem, buněčné smrti a suché, vrásčité pokožce. Beta karoten může dodat vaší pokožce oranžovou, jakoby opálenou barvu, což přispívá k celkově zdravějšímu vzhledu.

Červená nebo žlutá paprika

Stejně jako sladké brambory jsou papriky vynikajícím zdrojem beta karotenu, který vaše tělo přemění na vitamín A. Jsou také jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Tento vitamín je nezbytný pro tvorbu bílkovinného kolagenu, jenž udržuje pokožku pevnou a silnou. Je prokázáno, že konzumace velkého množství vitamínu C souvisí se sníženým rizikem vrásčité a suché pokožky způsobené stárnutím.

iZdroj fotografie: Deositphotos

Brokolice

Brokolice obsahuje vitamíny A a C, zinek, ale také karotenoid, který funguje podobně jako beta karoten. V brokolici se nachází i lutein, jenž pomáhá chránit vaši pokožku před oxidačním poškozením, které může způsobit vysušení a vrásky. Obsahuje i sulforafan, jenž může mít protirakovinné účinky, například v případě různých typů rakoviny kůže. Sulforafan je rovněž silným ochranným prostředkem proti poškození sluncem. Důkazy naznačují, že sulforafan může také pomoci udržovat dobrou hladinu kolagenu ve vaší pokožce.

Rajčata

Rajčata jsou skvělým zdrojem vitamínu C a obsahují všechny hlavní karotenoidy, včetně lykopenu. Bylo prokázáno, že beta karoten, lutein a lykopen pomáhají, aby vaše kůže byla chráněná před poškozením sluncem. Mohou také pomoci předcházet vráskám. Zvažte spojení potravin bohatých na karotenoidy, jako jsou rajčata, se zdrojem tuku, jako je sýr nebo olivový olej. Tuk zvyšuje absorpci karotenoidů.

Hořká čokoláda

Účinky kakaa na pokožku jsou fenomenální. Studie prokázala, že po konzumaci kakaového prášku s vysokým obsahem antioxidantů zůstává vaše pokožka silnější a hydratovanější. Rovněž může vaší pokožce umožnit odolat více než dvojnásobnému množství UV záření ve srovnání s čokoládou s nízkým obsahem antioxidantů. Ujistěte se, že vybíráte hořkou čokoládu s alespoň 70 % kakaa, abyste maximalizovali výhody a omezili přidaný cukr na minimum.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Sója

Sója obsahuje isoflavony, které mohou buď napodobovat nebo blokovat estrogen ve vašem těle. Studie prokázala, že konzumace sójových isoflavonů každý den po dobu 8–12 týdnů redukuje jemné vrásky a zlepšuje elasticitu pokožky. U žen po menopauze může sója také zlepšit suchost pokožky a zvýšit tvorbu kolagenu. Tyto isoflavony chrání vaši pokožku před UV zářením, což může snížit riziko některých druhů rakoviny kůže.

Zelený čaj

Účinné sloučeniny obsažené v zeleném čaji se nazývají katechiny a působí na zlepšení zdraví vaší pokožky několika způsoby. Stejně jako několik dalších potravin obsahujících antioxidanty může zelený čaj pomoci chránit vaši pokožku před poškozením sluncem. Zelený čaj také zlepšuje vlhkost, drsnost, tloušťku a pružnost kůže.

Červené hrozny

Červené hrozny jsou známé tím, že obsahují resveratrol, který může pomoci zpomalit produkci škodlivých volných radikálů, jež poškozují kožní buňky a způsobují známky stárnutí.

Která potravina pleti prospěšná je vaše oblíbená?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Zobrazit další články