Lžíce medu denně může kompletně změnit život. Pomůže po fyzické i psychické stránce – od nachlazení až po deprese

Med je právem řazen mezi superpotraviny. Je totiž jednou z nejzdravějších surovin na planetě. Pouhá lžíce medu denně vám pomůže s mnoha neduhy a problémy.

i Zdroj fotografie: ProjectManhattan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Rčení „jste to, co jíte“ je pravděpodobně také pravdivé. Pokud každý den jíte jen nezdravé jídlo, rozhodně to vašemu zdraví neprospívá. Pokud se však zaměříte na zdravou a pestrou stravu, přinese vám to v průběhu let dobré zdravotní výsledky. Jak vysvětluje nutriční expertka Ayana Habtemariam, MSW, RDN, med obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, účinky pocítíte už s jednou polévkovou lžící denně.

Tekuté zlato

Med je jednou z nejzdravějších věcí, které můžete jíst, říká se mu proto také tekuté zlato. Med je sladká tekutina, kterou vyrábějí včely medonosné z nektaru kvetoucích rostlin. Existuje asi 320 různých druhů medu, které se liší barvou, vůní a chutí.

Med obsahuje převážně cukr, ale také směs aminokyselin, vitamínů, minerálních látek, železa, zinku a antioxidantů. Kromě využití jako přírodního sladidla se med používá jako protizánětlivý, antioxidační a antibakteriální prostředek. Lidé med běžně používají perorálně k léčbě kašle a lokálně k léčbě popálenin a podpoře hojení ran.

Vědecké studie

Výsledky jednotlivých studií se mohou mírně lišit, protože neexistují standardizované metody výroby medu ani ověřování jeho kvality. Výzkumy týkající se medu u konkrétních onemocnění zahrnují:

iZdroj fotografie: Pixabay
  • Kardiovaskulární onemocnění: Antioxidanty v medu mohou být spojeny se snížením rizika srdečních onemocnění.
  • Kašel: Studie naznačují, že eukalyptový med, citrusový med a med z labiaty mohou u některých lidí s infekcemi horních cest dýchacích a akutním nočním kašlem působit jako spolehlivý prostředek proti kašli.
  • Gastrointestinální onemocnění: Výzkumy naznačují, že med může pomoci zmírnit potíže gastrointestinálního traktu, jako je průjem spojený s gastroenteritidou. Med může být účinný také jako součást orální rehydratační terapie.
  • Neurologická onemocnění: Studie opakovaně ukazují, že med může mít antidepresivní, antikonvulzivní a protiúzkostné účinky. V některých studiích bylo prokázáno, že med pomáhá předcházet poruchám paměti.
  • Péče o rány: Bylo prokázáno, že lokální použití medu podporuje hojení ran, zejména u popálenin.

Bezpečnost a nežádoucí účinky

Med je obecně považován za bezpečný u dospělých a dětí starších 1 roku. Může být užitečný při léčbě popálenin, kašle a případně dalších onemocnění. Vyvarujte se podávání medu (i jen malého ochutnání) dětem mladším 1 roku. Med může totiž způsobit vzácné, ale závažné gastrointestinální onemocnění (kojenecký botulismus) způsobené expozicí sporám Clostridium botulinum. Bakterie ze spor mohou růst a množit se ve střevech dítěte a produkovat nebezpečný toxin.

Vzácná alergie na med

Někteří lidé jsou citliví nebo alergičtí na určité složky medu, zejména na včelí pyl. Ačkoli je to vzácné, alergie na včelí pyl může způsobit závažné a někdy i smrtelné nežádoucí reakce. Mezi příznaky této alergické reakce patří:

  • sípání a další astmatické příznaky
  • závratě
  • nevolnost
  • zvracení
  • celková slabost
  • nadměrné pocení
  • mdloby
  • nepravidelný srdeční rytmus (arytmie)
  • pocit píchání po lokální aplikaci

Jak často jíte med?

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články