Pozor na tyto potraviny, jsou nebezpečné pro srdce a cévy

Mnoho nezdravých potravin může narušit váš kardiovaskulární systém a funkci srdce. Abyste se vyhnuli problémům, raději je vyřaďte ze svého jídelníčku.

šelest na srdci i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

V současné době mnoho lidí konzumuje nezdravé potraviny, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu, způsobovat závažné poškození organismu a mít velmi negativní dopad na zdraví cév a srdce. Abyste se vyhnuli potenciálním problémům a udrželi své životní funkce v pořádku, měli byste je co nejdříve vyřadit ze svého jídelníčku. V opačném případě totiž mohou vést k rozvoji onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu nebo dokonce srdeční infarkt a mozková mrtvice. 

Zdraví srdce a pravidelná strava

Na zdraví srdce a cév se mohou podepsat zejména tučné potraviny, které zvyšují hladinu cholesterolu, v důsledku čehož trpí tepny a organismus se stává náchylnější k rozvoji nebezpečných problémů – problém tvoří zejména nedostatečná pružnost tepen, která je spojována s vysokým krevním tlakem a vyšším rizikem vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Proto byste se měli vyhýbat výrobkům, jako jsou například uzeniny, párky, tučné maso, máslo, polotovary a také sladkosti.

Potraviny, kterým byste se měli vyhýbat

Obecně lze říci, že potraviny, které pravidelně konzumujete, hrají klíčovou roli ve zdraví vašeho srdce a cév. Pokud se tedy chcete vyvarovat problémů, je důležité vyřadit ze svého jídelníčku zejména: 

  • Nasycené tuky: Potraviny bohaté na nasycené tuky, jako jsou tučné maso, uzeniny, smažené pokrmy, máslo a tučné mléčné výrobky, mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a zhoršovat stav cév. 
  • Trans tuky: Jedná se o uměle vytvořené tuky, které obsahují především průmyslově zpracované potraviny, jako jsou brambůrky, sušenky, fast foody a některé pečivo. Ty mohou stejně tak zvyšovat hladinu škodlivého cholesterolu a naopak snižovat hladinu prospěšného cholesterolu, což může vést k tvorbě plaků v cévách.
  • Potraviny s vysokým obsahem soli: Přílišná konzumace soli může zvyšovat krevní tlak, což je jeden z nejrizikovějších faktorů srdečních onemocnění. Jedná se zejména o solené uzeniny, konzervy, polotovary, sýry a různé směsi koření. 
  • Rafinované cukry: Sladké nápoje, cukrovinky, dezerty a průmyslově zpracované potraviny, mohou zvyšovat riziko obezity, diabetu a srdečních onemocnění. 
  • Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu může negativně ovlivnit zdraví srdce a cév a zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku, srdeční arytmie, obezity a podobných problémů.
  • Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené potraviny: Syrová vejce, maso či uzeniny mohou obsahovat patogenní mikroorganismy, včetně bakterií a parazitů, kteří způsobují infekce a zhoršují zdraví srdce a cév. 
iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud se chcete vyhnout problémům spojeným se zdravím srdce a cév, je velmi důležité vyřadit výše uvedené potraviny ze svého jídelníčku. Naopak je můžete nahradit zdravější stravou bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, nízkotučné mléčné výrobky a kvalitní bílkoviny z ryb a drůbeže. Měli byste také brát v úvahu svou hmotnost, neboť obezita a nadváha může taktéž přispívat ke kardiovaskulárním onemocněním. Kromě stravy je tedy důležité zaměřit se na pravidelné cvičení a vyhýbání se škodlivým návykům, jako je kouření. 

Jak o zdraví svého srdce a cév pečujete vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články