Volně rostoucí bylinka, která bývá často přehlížena, ale neměla by být. Jelikož se řadí mezi nejzdravější zeleninu na světě.
Je celkem pravděpodobné, že jste se s touhle rostlinkou setkali, ale nevěnovali jste ji dostatečnou pozornost. Přitom je to škoda, řeč je o potočnici lékařské, která se jinak také nazývá řeřicha potoční. Ačkoliv stojí po boku brokolice, kapusty či zelí není mezi lidmi tolik oblíbená ani známá. Je typická svou štiplavou vůní a mírně nahořklou chutí. Ovšem nejvíce je cenná díky živinám, které obsahuje a dokonce v žebříčcích vyhrála nejzdravější zeleninu vůbec.
Představení řeřichy neboli potočnice
Již název vybízí k záměně se známější řeřichou setou, která se pěstovala zpravidla na navlhčené vatě zejména ve školách. Podobnost ve jméně je očividná, ale jinak jsou odlišné svou chutí i vzhledem. Řeřicha potoční dorůstá výšky asi 15 cm, což je podstatně více než u řeřichy seté a i v chuti jsou značné rozdíly. Řeřicha potoční má více pikantní a kořeněnou chuť, která má blíže spíše k hořčici, a to díky hořčicovým esenciálním olejům, které obsahuje.
Kde řeřichu či potočnici najdete
Potočnici najdete velice jednoduše ve volné přírodě, konkrétně roste nejčastěji u pomalu tekoucích vod, ale také u pramenů či v příkopech. S nadsázkou se dá říci, že ji můžete najít všude, kde je dostatečně vlhko. Je zde i možnost ji pěstovat doma. Lze ji zasadit do květináče, kde si ovšem potrpí na půdu bohatou na živiny. Lze ji pěstovat i v zahradních jezírkách, kde je jednou z výhod odolnost vůči zimě, a to až do -10 °C.
Přínosy aneb největší síla řeřichy potoční
Řeřicha a její tajemství se skrývá v obsahu mnoha vitamínů i minerálů. Zejména je důležité zmínit vitamíny A, C, D, E a K a z minerálů pak železo, vápník, jód, fosfor, hořčík i vápník. Tato rostlinka čistí krev či usnadní vykašlávání. Bývá jí připisována i lepší chuť k jídlu a celkově zlepšené trávení i podpora organismu. Díky hořčičným olejům a silicím je vhodná i pro lidi trpící chudokrevností či zánětlivými onemocněními. Nejvhodnější je konzumace čerstvé řeřichy.
Využití v kuchyni
Jak již bylo zmíněno, nejvíce živin poskytne řeřicha v syrové podobě. Díky její chuti je vhodné ji přidat do salátů, ale také například vložit na chlebíčky či přidat do sendvičů. Ale k zahození není ani její použití do polévek či omáček. Skvěle řeřicha potoční poslouží i při přípravě pesta a věřte, že se budete olizovat. Pokud chcete řeřichu využívat po celý rok, je možné ji zamrazit, ale je jasné, že ztratí část živin a může být pozměněna její barva i chuť.