Jak poznat, že jsou potraviny v pořádku i po uplynutí data trvanlivosti. Co musíte vyhodit a co můžete bez problému sníst

Jídlo je k životu nezbytné. V dnešní době kupujeme často zpracované produkty a někdy zapomínáme sledovat data trvanlivosti na obalu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Datum minimální trvanlivosti je údaj, na který se při nákupu mnohdy zapomeneme podívat. Doma pak zjistíme, že některé námi koupené potraviny jsou již určené ke konzumaci. Jde však o datum minimální trvanlivosti a některé potraviny lze jíst i později. Níže vám uvedeme krátký seznam, který vám pomůže zjistit, kolik dní po uplynutí doby použitelnosti jsou potraviny stále bezpečné.

Syrové maso nebo bílkoviny

Maso je produkt, u kterého je velmi snadné určit, zda je stále vhodné ke spotřebě nebo ne. Doporučuje se nejíst maso, které změnilo svou původní barvu nebo které vypadá slizce a lepkavě. Tuto záležitost je třeba brát vážně, protože konzumace masa s prošlou expirací může způsobit vážné zdravotní problémy. Pokud si tedy nejste jisti, zda je správné jíst prošlé maso, zahoďte to! Zdravotní potíže vám za pár vyhozených korun opravdu nestojí.

iZdroj fotografie: Pixabay

U zeleniny je to podobné. Čerstvá zelenina, jako je kapusta, salát a špenát, se může velmi rychle zkazit. Stačí jeden shnilý list, který je dokonalou živnou půdou pro bakterie, aby byl veškerý salát zlikvidován. Z tohoto důvodu pečlivě zkontrolujte každý list a pokud máte pocit, že je na jedno jediném něco slizkého, je lepší celý salát vyhodit do koše nebo do zbytků pro zvířátka. Rozhodně ho však nekonzumujte vy.

Cereálie, pečivo, vejce a mléčné výrobky

Možná, že se vám to bude zdát až neuvěřitelné, ale věci jako brambůrky nebo cereálie můžete jíst až rok po uplynutí doby trvanlivosti. S pečivem je to velmi podobné. Samozřejmě nelze jíst tvrdý chleba nebo jiné pečivo. Lze ho však proměnit na strouhanku, ostatně stejně jako zmíněné kukuřičné lupínky. Tím pádem nemusíte plýtvat jídlem, pokud pečivo nebo lupínky nestihnete zkonzumovat včas.

iZdroj fotografie: Pixabay

Naopak vejce, pokud nejsou čerstvá, mohou být velmi nebezpečná. Nedostatečně vařená nebo prošlá vejce mohou způsobit salmonelu, proto se ujistěte, že jsou vaše vejce čerstvá, provedením jednoduchého testu. Vezměte sklenici vody a vložte do ní vejce. Pokud se zvedne na hladinu, je staré, ale pokud se ponoří dovnitř, bude stále jedlé. Ani mléčné výrobky není vhodné konzumovat staré. Jíst je můžete den nebo dva po uplynutí doby trvanlivosti. Poté je nejlepší nesnědené prošlé výrobky raději vyhodit.

Zdroj: Consumer Reports

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články