Nezdravé potraviny, které se tváří jako zdravé. Každý je má v lednici, ale na tělo mohou mít zcela zásadní dopad

Nezdravé potraviny jsou příčinou přibývání na váze a také rozvoje chronických zdravotních stavů. Lidé jedí nezdravě více než kdykoli dříve.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Myslíte si, že svému tělu prospějete, pokud budete jíst potraviny, které vypadají zdravě. Jsou však opravdu vámi zvolené potraviny zdraví prospěšné, nebo jde o omyl? Začněme například u potravin s nízkým nebo nulovým obsahem tuku. Tuky jsou pro tělo špatné, je však lepší jíst nízkotučné nebo odtučněné potraviny? Určitě není. Jídlo bez tuku nechutná dobře, jelikož je nositelem chuti. A tak jej museli výrobci v těchto potravinách něčím nahradit. Do netučných výrobků proto přidali cukr, který škodí tělu mnohem více.

Vypadají zdravě, ale nejsou

Zelenina je zdravá, sama o sobě však není moc chutná. Zeleninový salát si proto často vylepšujeme dresinkem. Není však vhodné používat kupované. Jsou vyrobeny z nezdravých potravin, jako jsou cukr, rostlinný olej, tuky a různá chemická aditiva.

Zdraví neprospějí ani džusy. Věděli jste, že některé ovocné šťávy v sobě nemají ani trochu ovoce, ale jen přídatné látky, které chutnají stejně? Místo ovoce pijete jen cukry. Stejně nevhodné jsou i nápoje pro sportovce. Ty obsahují nejen cukr, ale také sůl. Ideální je zůstat u čisté vody.

iZdroj fotografie: Pixabay

Celozrnné výrobky také nejsou nejzdravější. Většina celozrnných výrobků není vyrobena z celozrnné pšenice a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Celozrnný chléb totiž může mít stejný glykemický index jako bílý chléb. Ovšem ideální není ani pečivo, které je opravdu vyrobené z pšeničné celozrnné mouky. Dnešní pšenice totiž není tak zdravá, jak bývala. Její geny jsou totiž upravené, aby se zvýšil výnos. Pšenice je tak méně výživná a může způsobit zánět nebo zvýšit hladinu cholesterolu.

Fytosteroly a margarín

Fytosteroly jsou rostlinné verze cholesterolu a údajně snižují jeho hladinu v krvi. Z toho důvodu se přidávají do potravin. Ty potom výrobci prezentují jako prospěšné pro snížení hladiny cholesterolu. Tvrdí také, že pomáhají předcházet srdečním onemocněním. Ačkoli fytesteroly opravdu snižují hladinu cholesterolu, mají negativní účinky na kardiovaskulární systém a zvyšují riziko srdečních onemocnění a úmrtí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Máslo bylo v minulosti označované za tučné a nezdravé. Místo toho byly propagované margaríny. Dříve měly margaríny vysoký obsah trans-tuků. Dnes jich obsahují méně, ale stále v nich nalezneme rafinované rostlinné oleje. O těch je známo, že škodí srdci. Doporučení margarínů plného tuků namísto másla je jedno z nejhorších výživových doporučení v historii.

Nízkosacharidové diety, vege či bio

Diety bez cukru jsou populární. Lidé, kteří je drží, jedí nejrůznější tyčinky. Ty mají vyživovat tělo. Místo toho však obsahují chemikálie a rafinované přísady. Nejezte je. Při této dietě budete zřejmě hledat náhradu za cukr. Alternativou je agávový sirup. Bohužel je však ještě horší než cukr. Obsahuje totiž nadměrné množství fruktózy a ta může způsobit vážné metabolické problémy. Zdravý není ani sirup z hnědé rýže. Obsahuje pouze glukózu, je vysoce rafinovaný a nemá téměř žádné živiny. Použijte raději stevii, erythritol či xylitol.

iZdroj fotografie: Pixabay

Populární se stala veganská strava a biopotraviny. Na trhu je mnoho potravin, které mají nahradit neveganská jídla, například veganská slanina. Taková potravina je však průmyslově zpracovaná a je zdraví škodlivá. Stejně tak organické neznamená vždy BIO. Zkontrolujte si pokaždé štítek u potravin. Stoprocentně zdravé nejsou ani rostlinné oleje. Konzumujte je s mírou.

Bezlepková jídla a snídaňové cereálie

Někteří lidé jsou na lepek alergičtí, jiní se mu vyhýbají z principu. Bezlepkové potraviny však nejsou terno. Mnohdy mají na tělo stejné negativní účinky jako lepek. Potraviny bez lepku mají málo živin a jsou často vyráběné z rafinovaných škrobů. Ty mohou vést k velmi rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zdravé nemusí být ani některé cereálie. Některé výrobky totiž obsahují rafinovaná zrna, cukr a umělé konzervanty. Je důležité kontrolovat etiketu a ověřit si, co kupujete. Nezdravé bohužel mohou být i cereálie určené dětem. Ideální je konzumovat jednosložkové potraviny, jejichž přínosy pro zdraví mluví za vše.

Zdroj: Healtline

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články