Odbourá cukr rychlostí blesku: Zelenina z nebes pro všechny diabetiky

Čekanka je velmi zdravá potravina, ze které profitují zejména diabetici. Pomoci však může i s mnoha dalšími zdravotními problémy a neduhy.

květ čekanky i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kdo by neznal krásné světle modré květy čekanky, která u nás hojně roste v lese, na loukách i podél polních cest. Kořen této nápadné květiny se v kuchyni a tradiční medicíně používá již po staletí. Navíc se z něj připravuje alternativa kávy, protože má podobnou chuť i barvu. Vláknina z tohoto kořene má také řadu zdraví prospěšných účinků a vyrábí se z ní mnoho potravinových přísad nebo doplňků stravy.

Vláknina v čekance je skutečný unikát

Čekanka obsahuje vlákninu zvanou inulin. Je také známý jako fruktan nebo fruktooligosacharid, sacharid tvořený krátkým řetězcem molekul fruktózy, který lidské tělo není schopno strávit. A čekanka je touto vlákninou přímo nabitá. Čerstvý kořen čekanky totiž obsahuje neuvěřitelných 68 % inulinu v sušině .

Inulin je pro lidské tělo velmi prospěšný, působí jako jako prebiotikum, tedy potrava prospěšných bakterií ve střevech. Tyto užitečné bakterie pomáhají imunitnímu systému, snižují záněty a množství škodlivých bakterií a zlepšují vstřebávání minerálů. Zdravější střeva však nejsou jedinou výhodou, kterou inulin nabízí.

Čekanka je skvělá pro všechny, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi

Studie prokázaly, že čekankový inulin podporuje metabolismus glukózy a lipidů u pacientů s diabetes mellitus 2. typu. Čekanku můžete jíst syrovou i tepelně upravenou, před pár lety se na trhu objevil i čekankový sirup, který obsahuje jen minimum cukru a přitom sladí stejně jako běžný bílý rafinovaný cukr. Jeho obrovskou výhodou je také to, že nezanechává žádnou pachuť. Můžete jej tak bez obav použít ke slazení pečiva, vařených pokrmů i nápojů. Kromě diabetiků jej ocení i všichni ostatní, kteří se snaží omezit množství cukru.

čekankový sirup ve sklenicích iZdroj fotografie: Freepik
Čekankový sirup je zdravá alternativa cukru.

Další výhody čekanky

Kořen čekanky a inulin, který obsahuje, přináší celou řadu dalších výhod. Mimo jiné:

  • zmírňuje zácpu a napomáhá pravidelnému vyprazdňování
  • zlepšuje imunitu 
  • napomáhá hubnutí tím, že potlačuje chuť k jídlu a omezuje příjem kalorií
  • zlepšuje potenci a libido
  • snižuje riziko sterility
  • posiluje kosti a pomáhá tak při osteoporóze
  • má antimykotické, antivirové a antibakteriální účinky
  • díky svým antihepatotoxickým účinkům může zabránit poškození jater
  • snižuje riziko vzniku rakoviny
  • zmírňuje záněty kůže

Buchta nejen pro diabetiky

Následující jednoduchá buchta je bez cukru a navíc bezlepková. Na přípravu této zdravé pochoutky budete potřebovat:

  • 2 šálky másla
  • 1 šálek medu nebo ¼ šálku čekankového sirupu
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1 špetku mořské soli
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce instantní kávy nebo kávovinové náhražky (nemusí být)
  • 1 lžičku mletého kořene čekanky
  • 8 vajec

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. V mezičase si máslem vymažte dortovou formu nebo vyšší plech. Na mírném ohni rozpusťte máslo s medem, kakaovým práškem, mořskou solí, vanilkou a kávou či kávovou náhražkou (nemusí být). Míchejte a až se všechny přísady spojí do hladké hmoty, odstavte je.

V míse lehce rozšlehejte vejce a za stálého šlehání přidejte čokoládovou směs. Opět vymíchejte dohladka. Nalijte do máslem vymazané dortové formy a pečte cca 45 až 50 minut. Důkladně vychlaďte, nakrájejte a podávejte.

Jak využíváte v kuchyni čekanku vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články