Udržet si věčné mládí by chtěl snad každý. Možné to ale není. Docílit lze snad jen zpomalení stárnutí, které se projevuje viditelnými vráskami nebo šedivějícími vlasy.
Tlak společnosti je poměrně neúprosný. Moderní je být stále mladý a akční. Obdivujeme se celebritám, které se ke svému mladistvému vzhledu dopracovaly skrze plastické operace. Někomu je mladistvý vzhled dán do vínku. Jiný se o něj musí tvrdě snažit. Zdravotní sestra Cynthia Cobb, DNP se specializuje na zdraví žen, estetiku a kosmetiku. Svým pacientkám doporučuje se zaměřit na zdravou výživu.
Proč člověk stárne
Stárnutí je přirozený proces, který končí smrtí jedince. Během něho dochází k redukci tělesných funkcí, k poklesu funkční kapacity organismu. Snižuje se odolnost vůči fyzické a psychické zátěži i schopnost adaptibility. Protože má na stárnutí vliv i životní styl, který u mnohých lidí je nezdravý, vlive nemocí se snižuje délka dožití. S vyšším věkem je člověk na vznik chorob náchylnější. Délka života je ovlivněna také genetikou.
Jak člověk stárne
Během stárnutí dochází ke zvyšování tělesného tuku a úbytku hmoty kosterního svalstva, degenerují kloubní chrupavky, vzniká artróza nebo osteoporóza. Důsledkem je úbytek svalové hmoty, tzv. stařecká sarkopénie. Ke změnám dochází také v dýchacím a cévním systému.
Zhoršuje se odolnost hrudníku, krev je méně okysličovaná, cévní stěny ztrácejí poddajnost. Stárne i nervový systém. K rychlému ubývání neuronů dochází v důsledku patologických stavů, zhoršuje se paměť i schopnost si vybavovat věci. To všechno má vliv i na motoriku, starší člověk má zpomalené pohyby.
Co užívat, abyste oddálili stárnutí
Oddálit stárnutí lze i vhodnou stravou a životním stylem. Je třeba zůstat aktivní a část volného času věnovat pohybové aktivitě. V jídelníčku by nemělo chybět:
- Vláknina: Reguluje trávicí systém, stimuluje pohyb střev, což pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla ven. To se zpětně promítne do lepší kvality pokožky, nehtů i vlasů a člověk vypadá svěžeji. Vláknina je obsažena zejména v celozrnném pečivu, zelenině, ovoci.
- Vitamín B12: Kolabamin je vitamínem ze skupiny B. Je rozpustný ve vodě. Když je ho nedostatek, dochází ke zhoršování paměti, k menší duševní výkonnosti, ke špatné svalové koordinaci. Problém s jeho nízkým množstvím mívají zejména vegani, kteří nekonzumují mléko, mléčné výrobky, vejce a maso, ve kterých je tento vitamín obsažený.
- Omega-3 mastné kyseliny: Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí a zánětů, které jsou příčinou rychlejšího stárnutí organismu. Jsou také základní živinou pro náš mozek. Najdeme je v rybách, ořechách a lněných semenech.