Staré dobré otruby: Podpoří zdravé trávení, mohou i podpořit zdraví srdce

Otruby jsou v dnešní době možná maličko zapomenuté. Je to ovšem škoda. Perfektně čistí a detoxikují celý trávicí systém a výtečná pro zdraví je i otrubová voda.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Otruby lze zařadit mezi odpadní produkt, který vzniká při zpracování obilí. Dělí se na hrubé či jemné a obsahují části slupek, klíčků i endospermu. Při mletí se získává od 17 do 25 % otrub. Vždy byly využívány pro krmení zvířat, ale lidmi bývají často podceňované. V posledních letech se začínají ukazovat jejich nejen dietologické výhody. Zasytí, jsou bohaté na minerály, vitamíny skupiny B i antioxidanty. Pomohou zlepšit trávení, detoxikují organismus i podpoří zdraví nejen srdce.

Zdravotní přínosy otrub

Otruby obsahují minerály, konkrétně železo, vápník, zinek, mangan, hořčík, draslík, měď, ale také vitamíny skupiny B i antioxidanty. Mezi hlavní zdravotní přínosy patří podpora trávení, zahrnující zlepšení peristaltiky střev i podporu vyprazdňování. Detoxikují celý organismus, a především tlusté střeva. Právě z těchto důvodů jsou doporučovány při problémech s plynatostí, zácpou i průjmech.

Doporučovány jsou i jako pomoc při snížení cholesterolu a také jsou vhodnou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními. Podporují totiž zdraví srdce. V posledních letech jsou součástí různých dietologických opatření. Nejen, že normalizují hladinu glykemického indexu, ale pomohou zasytit, a tím sníží chuť na sladké. I z těchto důvodů jsou doporučovány při hubnutí. Pomáhají i při problémech spojených s pálením žáhy. Aby byly tělem lépe vstřebány, jsou před konzumací rozdrceny.

iZdroj fotografie: Freepik

Otrubová voda

Jedním z možných způsobů konzumace otrub je i otrubová voda, která je speciálně doporučována při nervových onemocněních i při chudokrevnosti. Tato voda je extrémně bohatá na vitamíny skupiny B. Je vhodná pro lidi trpící stresem i ty, které zlobí paměť. Určitě neuškodí ani starším lidem, kteří trpí chronickými nemocemi.

Příprava otrubové vody

Pro přípravu si nachystejte litr vody, do kterého přidejte 3 až 4 lžíce pšeničných otrub. Nechte tuto směs odstát do rána a poté sceďte. Aby se zlepšila chuť a doplnilo se ještě více vitamínů, můžete do vody přidat čerstvou citronovou šťávu a med. Pro diabetiky není přidání medu vhodné. Je také možné si připravit bylinný čaj obohacený o otrubovou vodu. Připravte si 1 litr bylinného čaje (ne z čajových sáčků) a po vychladnutí a scezení přidejte 5–8 lžic pšeničných otrub. Nechte do rána a směs přefiltrujte. Pijte po dobu 30 dnů. Poté si udělejte alespoň 7 dní pauzu.

Do čeho jste zvyklí přidávat otruby?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Zobrazit další články