Zdravý přísun energie: Některé ovoce a zelenina zažene únavu na celý den. Síla přírody je lepší než kdejaký energetický nápoj

Následující seznam ovoce a zeleniny vám pomůže načerpat dostatečné množství zdravé energie. Vsaďte na banány, hořkou čokoládu a jiné zdraví prospěšné dobroty.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Všechny potraviny dodávají tělu energii, ale tato energie se může značně lišit. Některé potraviny, například cukry a rafinované sacharidy, sice dodají tělu rychlý příval energie, ale prospěšné pro tělo příliš nejsou. Renomovaná nutriční specialistka Katherine Marengo vysvětluje, že tělo spíše potřebuje trvalejší energii ze složek, jako jsou obiloviny a luštěniny, ovoce a zelenina. A právě na poslední dvě jmenované se dnes zaměříme.

Ovoce

Následující ovoce může pomoci zvýšit energii a udržet si ji po většinu dne:

Banány

Nejlepší rychlou svačinou pro získání energie jsou banány. Banány jsou dobrým přírodním zdrojem cukru, ale zároveň jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá zpomalit trávení cukru. Banány obsahují užitečné živiny, díky nimž se tělo cítí plné energie.

Avokádo

Avokádo je z hlediska živin velmi vyvážené ovoce. Jak uvádí studie z roku 2013, obsahuje živiny, bílkoviny a vlákninu, které mohou pomoci udržet hladinu energie po celý den. Obsahuje také zdravé tuky, které mohou zvýšit hladinu energie a zlepšují dostupnost živin rozpustných v tucích.

Bobule goji

Goji jsou malé, načervenalé bobule, které obsahují mnoho živin, a dle výzkumů mají důležité antioxidační a omlazující vlastnosti. Specifické antioxidanty v goji bobulích mají mnoho možných přínosů, mimo jiné dodávají tělu více energie.

Jablka

Jablka mohou být další jednoduchou svačinkou, která dodá tělu trvalou energii. Kromě vlákniny a užitečných živin mají jablka vysoký obsah antioxidantů zvaných flavonoidy, které mohou pomáhat v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jahody

Jahody jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínu C a kyseliny listové. Obsahují také fenoly, což jsou nezbytné antioxidanty, které mohou pomáhat tělu vytvářet energii na buněčné úrovni. Kromě čerstvých jahod můžete vyzkoušet i ty sušené či jahodové smoothies.

Pomeranče

Většina lidí si pomeranče pochvaluje pro jejich chuť, která pochází z antioxidantu vitamínu C. Vitamín C může pomoci snížit oxidační stres v těle a zabránit únavě. Lidé, kteří pravidelně jedí pomeranče, mohou mít také lepší náladu a mohou méně často trpět zmateností, vztekem nebo depresemi.

Tmavé bobule

Bobulovité ovoce, včetně borůvek, malin a ostružin, může být dobrou potravinou pro zvýšení energie, když má tělo chuť na něco sladkého. Tmavé bobulovité ovoce má obvykle vyšší obsah přírodních antioxidantů než bobule světlejší barvy, což může snižovat zánět a únavu v těle. Obvykle také obsahují méně cukru než sladší ovoce, a přitom uspokojí chuť na sladké.

Zelenina

Následující druhy zeleniny jsou vhodné pro získání energie:

Batáty a sladké brambory

Batáty a sladké brambory jsou prospěšným zdrojem sacharidů, které dodávají energii. Sladké brambory mají také vysoký obsah vlákniny, která může pomoci zpomalit vstřebávání těchto sacharidů v těle. To z nich může dělat dobrou volbu pro udržení energie po celý den.

iZdroj fotografie: Freepik

Červená řepa

Červená řepa poskytuje tělu skvělý zdroj antioxidantů a živin, které pomáhají zlepšit průtok krve a zvyšují energii. Kromě vařené řepy můžete vyzkoušet sušené řepné chipsy nebo džus z červené řepy.

Tmavá listová zelenina

Tmavá listová zelenina, jako je kapusta či špenát, má vysoký obsah živin, bílkovin a antioxidantů. Tmavá listová zelenina může být pro některé lidi v syrovém stavu obtížně stravitelná, s tím ovšem může pomoci její zpracování povařením s trochou octa nebo citronové šťávy.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda může být snadným způsobem, jak zvýšit hladinu energie. Kvalitní hořká čokoláda obvykle obsahuje mnohem méně cukru než čokoláda mléčná. Méně cukru znamená méně okamžité energie, ale větší obsah kakaa znamená více prospěšných látek, včetně užitečných antioxidantů, jako jsou flavonoidy. Studie také prokázala prospěšnost hořké čokolády pro kardiovaskulární systém.

Které potraviny používáte na doplnění energie nejraději?

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články