Toto vám gynekolog neřekne: Už žádné myomy a cysty, po první konzumaci jsou pryč

Pampeliška je léčivá rostlinka od kořene po květ. Obsahuje velké množství živin, vitamínů a minerálů, které jsou pro vaše tělo úžasným přínosem. Dopřejte si sílu jara v čaji nebo salátu.

Rozkvetlé pampelišky na louce i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Na ženské potíže se doporučují úplně jiné bylinky než zrovna tato. Přitom si dokáže poradit s cystami a myomy, kterých se mnoho žen bojí. Jedná se o pampelišku, respektive její kořen, ze kterého si můžete připravit léčivý čaj. Není to ovšem zaručený lék, spíš se jedná o doplňující terapii. Rozhodně nepřerušujte léčbu, kterou vám předepsal váš gynekolog.

Recept na čaj z kořene pampelišky

Co budete potřebovat?

  • 2 polévkové lžíce suchého kořene pampelišky
  • a půl litru vařící vody.

Postup přípravy čaje:

  1. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu.
  2. Do vroucí vody přidejte suchý kořen pampelišky a vypněte sporák. (Případně si můžete vodu uvařit i v rychlovarné konvici.)
  3. Zakryjte nádobu s vodou a kořenem a nechte hodinu louhovat.
  4. Sceďte přes filtrační papír nebo velmi jemné sítko a můžete čaj pít.

Aplikace a dávkování:

Čaj z pampeliškového kořene se doporučuje pít po malých doušcích, nespěchat s pitím. Ideální je dávat si během dne několikrát doušek. Kúra trvá maximálně čtrnáct dní, po kterých by měla následovat týdenní pauza. Léčbu pampeliškovým čajem opakujte pouze v případě, že problémy přetrvávají. Zároveň vše zkonzultujte s lékařem.

Pampeliška a její přínos pro zdraví

Pampeliška je celá jedlá – od kořene přes listy až po květy. Navíc obsahuje velké množství živin. Najdete v ní vitamíny A, C, D a B. Také v ní objevíte hromadu minerálů, převážně železo, zinek, vápník, hořčík a draslík. A co je nejbáječnější, pampelišku není problém zařadit do jídelníčku. Hodí se do salátů, polévek i do pečení, z květů se vyrábí med a z kořene si připravíte čaj nebo kávu.

Sušené květy pampelišek iZdroj fotografie: Pixabay
Květy pampelišky si můžete nasušit na horší časy, aby byly vždy po ruce

Kdy sáhnout po pampelišce

Pampelišku se vyplatí dlouhodobě konzumovat v případě, že chcete zhubnout. Také má prvotřídní detoxikační účinky, pomáhá normalizovat krevní tlak a pozitivně účinkuje na cukrovku. Pampeliškový kořen kromě ženských problémů zažene trávicí obtíže, podporuje zdravé kosti a zlepšuje celkové zdraví a vzhled kůže. Takže na jaře si místo věnečku z pampelišek udělejte raději čaj nebo chutný salát. K přípravě čaje můžete využít i květy.

Jaké máte zkušenosti s konzumací pampelišky?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články