To nemyslí vážně: V oblíbeném salámu Čechů je plíseň, spoustu z nás ho má právě v lednici

Při nakupování se vyplatí kromě data spotřeby koukat také na stav potraviny. I když datum ještě není prošlé, potravina je zabalená a skladovaná správně, není to ještě záruka kvality.

Šiška salámu krájená na kolečka a chléb i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pozor na salám Vysočina. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ho shledala jako nebezpečnou potravinu po kontrole, kterou prováděla v lednu letošního roku v Přerově. Obsahoval okem viditelné plísně. Pokud ho máte ještě doma, vyhoďte ho. Konzumovat potraviny, které jeví známky kažení, je pro zdraví velmi nebezpečné.

Nebezpečná Vysočina z Přerova

Jak avizoval web PotravinyNaPranýři, jednalo se o salám Vysočina z obchodu BILLA, spol. s. r. o. v obchodním centru Galerie Přerov. Číslo šarže salámu je L8616, přičemž během kontroly nebyla zjištěna žádná pochybení, co se týče nevyhovující teploty skladování. Potravina neměla ani porušený obal ani prošlé datum trvanlivosti. To dnes už ale prošlé je, kontrolovaný salám má uvedené datum trvanlivosti do 22. 1. 2024. Snad ho už v lednici nikdo z vás nemá.

Sýry, salámy a šunka na stole iZdroj fotografie: Pixabay
Problémy s plísní nemají jen salámy, ale i sýry.

Mezi další uvedené podrobnosti o salámu patří gramáž 0,5 kg. Jednalo se o výrobce Krahulík – MASOZÁVOD, původem český salám. Dávejte si i v budoucnu pozor, jaké potraviny kupujete. Okem viditelné plísně můžete odhalit pod obalem i vy. Takové potraviny rozhodně nekupujte. Někdo si myslí, že plíseň se dá odkrojit, ale není to pravda. Plíseň je všude v potravině, jen není ještě okem viditelná. Potraviny, které vykazují známky kažení, jsou nebezpečné a rozhodně je nejezte.

Smažené kuřecí nugety a hranolky

Hnus: Kuřecí nugetky v sobě nemají skoro žádné maso, zato skrývají salmonelu

Podobných nálezů je více

Na JakZdravě jsme již psali o salámu Vysočina od jiného výrobce, z jiného místa a jiné šarže, který měl stejný problém. Znovu je to o tom, kontrolovat kvalitu potravin, které kupujete. Datum minimální trvanlivosti není v tomto případě rozhodující. Pokud si ale myslíte, že se vyhnete salámovým problémům tím, že zvolíte raději sýr, nenechte se mýlit. I sýry podléhají kontrolám a naše redakce již psala o plísních, které hodovaly na tvrdém sýru.

Jak pečlivě kontrolujete potraviny, než je vložíte do košíku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články