Pohanka je nejhorším nepřítelem tuku. Taková zdravá snídaně ho spálí během několika dní

Pohanka je právem řazena mezi superpotraviny. Výživová specialistka Katherine Marengo LDN, R.D., vysvětluje, že pohanka obsahuje mnoho prospěšných látek a napomáhá hubnutí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pohanka je vysoce výživná celozrnná obilovina, kterou mnoho lidí považuje za superpotravinu. Je to ve skutečnosti tzv. pseudocereálie, protože má mnoho podobných vlastností jako obiloviny, ale nepochází z travin jako většina ostatních obilovin. Dalším příkladem pseudocereálie je quinoa. Mezi zdraví prospěšné vlastnosti pohanky patří například to, že zlepšuje zdraví srdce, podporuje hubnutí a pomáhá zvládat cukrovku.

Pohanka

Pohanka je dobrým zdrojem živin a energie. Neobsahuje lepek, takže pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku jsou pohanka a pohanková mouka vynikající alternativou stravy. Pohanka obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a zdraví prospěšných komplexních sacharidů. Pohanka obsahuje také vitamíny, včetně riboflavinu, vitamínů K a B6.

Zdravotní benefity pohanky

Pohanka má mnoho zdravotních přínosů. Pokud jste ji tedy ještě naplno nezahrnuli do své stravy, možná vás nasledující fakta o její pravidelné konzumaci přesvědčí.

1. Posiluje zdraví srdce

Systematický přehled z roku 2015 prokázal souvislost mezi stravou s vyšším obsahem celozrnných potravin a nižším rizikem srdečních onemocnění. Studie na zvířatech zjistily, že pohanka snižuje krevní tlak, což může také zlepšit zdraví srdce.

2. Zlepšuje trávení

Pohanka je bohatá na vlákninu. Vláknina podporuje střeva v účinném trávení potravy a pomáhá pohybu potravy trávicím traktem. Mezi další přínosy patří i fakt, že podporuje hubnutí.

iZdroj fotografie: Freepik

3. Zvládání cukrovky

Pohanka jako celozrnná obilovina je zdrojem komplexních sacharidů. Tato forma sacharidů může lidem pomoci regulovat hladinu glukózy v krvi. Tělu trvá rozklad komplexních sacharidů déle než rozklad jednoduchých sacharidů. To zpomaluje trávení a pomáhá udržet hladinu cukru v krvi déle stabilní. Příkladem jednoduchého sacharidu je bílé pečivo.

4. Řízení hmotnosti

Pohanka je také dobrou volbou pro regulaci hmotnosti. Sytost je pocit plnosti po jídle. Je to důležitý pojem při prevenci přibývání na váze nebo podpoře hubnutí. Potraviny, které zvyšují pocit sytosti, mohou snížit hlad na delší dobu a mohou také omezit celkový počet kalorií, které člověk během celého dne zkonzumuje.

Pohanka má také vysoký obsah bílkovin. Výzkum zjistil, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou pro regulaci hmotnosti zásadní, protože vedou k většímu zasycení při menším množství kalorií než jiné druhy potravin.

Pohanková snídaně na hubnutí

Syrová pohanka s kefírem ráno na lačno je opravdu úžasný zdravotní recept, který dělá zázraky a je velmi užitečný pro očistu celého těla, což je velmi důležité pro hubnutí, pro slinivku, játra a další životně důležité orgány. 

Výhody těchto snídaní bez vaření pocítíte velmi brzy, tedy pokud je budete jíst každé ráno po dobu alespoň několika týdnů. Ale i jeden den v týdnu, kdy budete jíst pohanku s kefírem nalačno, vašemu tělu prospěje a vaše slinivka, játra a vlastně celý organismus vás za to ocení. 

Příprava

  • Pro jednu osobu potřebujete 2 polévkové lžíce syrové pohanky a 200 ml kefíru nebo zakysaného mléka.
  • Pohanku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.
  • Nalijte do misky 200 ml kefíru nebo zakysaného mléka, smíchejte s pohankou, přikryjte pokličkou nebo talířem a nechte přes noc v lednici.
  • Pokud chcete, můžete směs okořenit koprem, kurkumou nebo fenyklem. Nebo můžete do směsi přidat ořechy, rozinky, banány, jablka či med.

Jak často jíte pohanku a jaký je váš oblíbený recept?

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články