Prodlužte si život: Konzumací správných potravin si vyčistíte tepny a vyhnete se riziku kardiovaskulárních onemocnění

Zanesené tepny bývají v mnoha případech důvodem vzniku nebezpečných onemocnění, včetně infarktu a mrtvice. Vyčistit vám je pomohou tyto potraviny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tepny vykonávají pro lidské tělo nenahraditelnou funkci – přivádí ze srdce spolu se všemi potřebnými živinami krev do vnitřních orgánů a mozku. Jak říká i odbornice Jillian Kubala, jejich stav může mít velmi intenzivní dopad na váš krevní tlak, který v případě oslabení zvyšuje riziko vzniku nebezpečných onemocnění, včetně mrtvice a infarktu. Níže se proto můžete seznámit s těmi nejlepšími potravinami, které vám tepny pomohou velmi účinně pročistit. 

Potraviny pro zdravé a čisté tepny  

Některé potraviny obsahují organické kyseliny a enzymy, které pomáhají rozpouštět cholesterolové plaky usazené v tepnách, a vitamíny a stopové prvky, které posilují stěny cév – ty se v důsledku stávají mnohem pružnějšími, díky čemuž dokáží mnohem lépe odolat změnám tlaku při zatížení těla. Mezi ty nejlepší potraviny, které vám pomohou zbavit se nahromaděných látek v tepnách, patří: 

  • Grapefruit: Toto blahodárné citrusové ovoce obsahuje pektin, vitamin C a vlákninu, což jsou sloučeniny, které pomáhají tělo zbavovat škodlivých toxinů a snižovat tak riziko srdečních onemocnění.
  • Červená jablka: Sladká, avšak plná přírodních antioxidantů, které velmi účinně snižují hladinu cholesterolu – to jsou červená jablka. Abyste mohli těžit z jejich přínosů co nejefektivněji, konzumujte jeden kus vždy po snídani a po obědě. 
  • Luštěniny: Luštěniny obsahují velké množství vlákniny, pomáhají absorbovat škodlivé toxiny a látky v těle a velmi účinně čistí stěny tepen. Zkuste proto zařadit alespoň jednou denně do svého jídelníčku trošku fazolí nebo čočky.  
  • Zelený čaj: Tento zdravý nápoj je jedinečnou kombinací přírodních flavonoidů, které chrání buňky před předčasným stárnutím, zvyšují pružnost cév a normalizují hladinu cholesterolu v těle. Ideálně byste jej měli pít dvakrát denně (pro lepší efekt přidejte trošku citronu a zázvoru).  
  • Extra panenský olivový olej: Chutný a velmi snadno dostupný produkt, který je známý pro svůj blahodárný obsah cenných aminokyselin omega-3 a omega-6. Ty pomáhají chránit cévy před poškozením a normalizují metabolismus sacharidů.
  • Špenát: Špenát nasycuje tělo užitečnými vitamíny a stopovými prvky, které zabraňují oxidaci cholesterolu. Jeho pravidelná konzumace vám proto pomůže snížit riziku vzniku sraženin na stěnách srdečních tepen, a tím i vzniku kardiovaskulárních onemocnění.  
  • Rajčata: Obsahují přírodní antioxidant lykopen, který udržuje optimální hladinu kyselosti v těle, normalizuje složení krve, obnovuje kapiláry a podporuje správný průtok krve.
  • Česnek: Blahodárná super-potravina, která pomáhá tkáním produkovat oxid dusnatý a snižuje zvýšený krevní tlak. Kromě toho chrání tepny před hromaděním vápníku a snižuje riziko zánětu
iZdroj fotografie: Depositphotos

Nezapomeňte dodržovat zásady zdravého životního stylu 

Chcete-li předejít ucpávání tepen, měli byste kromě konzumace výše uvedených potravin také dbát na zásady zdravého životního stylu. Snažte se proto být aktivní a sportovat, vyhýbat se mastným a smaženým potravinám, jíst více bylinek, zeleniny a ovoce, a také pít pro správnou hydrataci těla dostatek čisté vody.

Jak předcházíte ucpaným tepnám vy? 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články