Jídla, která jsou škodlivá pro ledviny | JakZdravě.cz

Pozor na potraviny, které jíte na denní bázi, ale ukrutně si nimi poškozujete ledviny. Přestaňte si nevědomky ubližovat

Některé nemoci neovlivníte, ale u některých vám může zdravý životní styl a skladba jídelníčku hodně pomoci. Onemocnění ledvin patří mezi ně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když vám zjistí, že máte nemocné ledviny, můžete mít v krvi nahromaděné odpadní látky. Lékař vám pak nejčastěji doporučí, abyste změnili to, co jíte, protože to vám pomůže zvládnout daný stav a podpořit funkci ledvin. No a jaké potraviny byste měli vyřadit, aby vaše ledviny správně fungovaly a byly zdravé? Na to se podívejte v tomto článku.




Ledviny jsou velice důležité orgány

Ledviny jsou dvojicí základních orgánů, které jsou umístěny na obou stranách páteře ve spodní části hrudního koše. Plní hodně zásadních funkcí pro zdraví, a to i filtraci odpadních látek a jejich odstraňování močí. Ledviny také produkují hormon, který povzbuzuje produkci červených krvinek. Jestliže vám onemocní ledviny, znamená to velké komplikace pro celý váš organismus.


iZdroj fotografie: Depositphotos

K běžných rizikovým faktorům patří věk, vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo užívání alkoholu ve velkém. Studie zjistila, že u afroameričanů je pětkrát větší riziko, že se u nich vyvine onemocnění ledvin než u bělochů. A kterým potravinám byste se měli vyhnout?

Jídla, která obsahují hodně sodíku

Sodík je hlavní složka soli, která se objevuje pravděpodobně ve všech potravinách. Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, mohou mít v těle nahromaděný sodík, a z toho pak vznikají oteklé kotníky, dušnost a tekutina kolem srdce a plic. Doporučené množství sodíku je 2300 mg denně. Pizza, zmražená jídla nebo instantní čínské nudle obsahují velké množství sodíku.


iZdroj fotografie: Depositphotos

Velké množství draslíku také není dobré

Lidé s onemocněním ledvin by měli omezit vysoký příjem draslíku, a to na méně než 2000 mg denně. Mezi potraviny, které obsahují velké množství draslíku, patří čočka, sušené meruňky, čokoláda, fazole, mléko a jogurt, ořechy, smetana, nebo třeba burákové máslo.


iZdroj fotografie: Depositphotos

Do seznamu patří i ovoce a zelenina

Samozřejmě, že ovoce a zelenina je naprosto nezbytná pro naše zdraví a je třeba ji často zařazovat do jídelníčku. Určitá zelenina a ovoce má ale vysoký obsah minerálů, které by lidé s onemocněním ledvin měli omezit. Mezi ně patří avokádo, banány, pomeranče nebo sušené ovoce, řepa, brokolice, mrkev, čínské zelí, špenát a rajčata.

Zdroj: Medicalnewstoday

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
Malý chlapec se během koncertu stal centrem dění. Svými tanečními kreacemi ukradl kapele veškerou pozornost
Události247
Revmatoidní artritida je zákeřná nemoc. Proč se pacienti bojí mluvit se svými lékaři a jaké to může mít následky? Podrobnosti vysvětlila předsedkyně Revma Ligy Müllerová
VědaŽivě
Posedlost celebritami snižuje inteligenci, uvádí studie. Lidé se slabostí pro své idoly brzdí výkon svého mozku
adbz
Se sázením cibule není doporučeno čekat až na jaro. Brzký výsev zajistí gigantické plody s příchodem prvních teplých dnů