Kuřecí maso je oblíbeným produktem téměř každého Čecha. Než si jej však zakoupíte, měli byste se vždy ujistit, že na něm není bílá stopa.
Kuřecí maso si získalo v současné době oblibu nejen v České republice, ale téměř po celém světě. Mnozí lidé si však neuvědomují, že ne vždy je tento produkt z velkoobchodů čerstvý a kvalitní – proto je důležité, abyste se před jeho koupí vždy ujistili, že na něm nejsou žádné bílé skvrny a jiné známky, které mohou vypovídat o jeho znehodnocení. Takový výrobek totiž nejen postrádá správnou chuť, ale jeho konzumace s sebou může také nést určitá zdravotní rizika, včetně otravy jídlem nebo napadení nebezpečným parazitem.
Dejte si pozor na kuřecí maso
Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější potraviny v České republice – kupují jej ve velkém množství nejen starší dospělí, ale také mladí ve věku 18 až 29 let. Důvodů může být mnoho, neboť se jedná o velmi levný produkt, který lze připravit na mnoho lahodných způsobů, a k jeho samotné přípravě nejsou potřeba žádné zvláštní kulinářské dovednosti – kromě toho se skvěle hodí při dietách, neboť obsahuje poměrně velké množství bílkovin a zároveň málo tuků a celkových kalorií.
Ještě než se jej však rozhodnete zakoupit, vyplatí se konkrétní balení kuřecích prsou vždy důkladně prozkoumat – v některých případech by totiž produkt nemusel být zrovna dvakrát čerstvý, chutný a také by mohl obsahovat nebezpečné bakterie. Podle odborníků je proto důležité vyhýbat se zpravidla kusům, na kterých jsou bílé pruhy běžící paralelně se svalovými vlákny. Pokud si jich všimnete, raději najděte lepší kus, a to nejlépe zcela růžový.
Jak totiž vysvětlili vědci zabývající se touto problematikou, bílé pruhy značí, že maso obsahuje mnohem více tuku – a ačkoliv se může zdát, že je po rozkrojení normální a bude chutnat stejně jako normální kus, je lepší nechat ho stranou. Výzkumy prokázaly, že taková kuřecí prsa mohou dokonce obsahovat až o 200 % této složky, která má negativní vliv na tělo a může kompletně znehodnotit výsledný pokrm. A mimo jiné čím více tuku v mase je, tím nižší množství hodnotných bílkovin poskytuje lidskému tělu.
Horší chuť a nižší výživová hodnota
Dále také vyšlo najevo, že bílé pruhy mohou na kuřecích prsou vznikat v důsledku příliš rychlého růstu zvířat v klecích, který vede k dysmorfismu jejich svalů. To taktéž přispívá k tomu, že maso v důsledku obsahuje méně užitečných živin, jako jsou právě bílkoviny – naopak se v něm hromadí přebytečný tuk, který zhoršuje jeho chuť a také brání normálnímu vstřebávání živin.
Obecně byste pak také měli dávat pozor, aby balená kuřecí prsa nebyla nafouklá a nebyl na nich viditelný sliz. V takovém případě je téměř jisté, že již nejsou čerstvá a mohou obsahovat nahromaděné bakterie, včetně salmonely. Pokud si tedy chcete zajistit co nejlepší chuť svých pokrmů a získat všechny živiny, které maso obsahuje, vždy volte pouze růžové kusy a po jejich rozbalení se ujistěte, že nezapáchají. Další možností je také obrátit se na místního řezníka, který vám poskytne pouze čerstvé a kvalitní maso.