Pravda o potravinách s nízkým obsahem cukru. Nejsou bez cukru, jsou plná umělých nevýživných sladidel

Koupili jste si někdy potraviny s nízkým obsahem cukru, abyste omezili sladké? Pravděpodobně jste jen cukr nahradili jiným sladidlem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Aby výrobci zachovali sladkou chuť určitých produktů a přitom snížili množství samotného cukru, musí jej něčím nahradit. Často tak obyčejný cukr kombinují s jinými sladidly, jako je sukralóza nebo stévie. V posledních letech prudce stoupl prodej výrobků, které obsahují právě výše zmíněná náhradní sladidla.

Jsou sladká, ale bez kalorií

Tato sladidla jsou intenzivně sladká, ale neobsahují žádné kalorie nebo jich mají jen velmi málo. Někdy jsou označovaná jako umělá sladidla. To však není úplně přesné označení, protože například stévie je rostlinného původu. Místo toho se jim tedy říká nevyživující sladidla.

Podle provedené studie se nejčastěji prodávají výrobky, které mají kombinovaný běžný cukr a tato sladidla. Nevýživná sladidla jsou však kontroverzní. Nejen, že internet je plný zlověstných informací, ale vědecké důkazy jsou také mnohdy matoucí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Některé studie totiž i tato sladidla spojují se zvýšeným rizikem nadváhy nebo cukrovky. Jiné studie přitom tvrdí naprostý opak. Dietologové tvrdí, že náhradní sladidla mohou být užitečná pro lidi s cukrovkou. Ti totiž potřebují kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Pokud však chcete hubnout, není zcela jasné, zda jsou tato sladidla vhodná. Navíc někomu tato sladidla způsobují bolest hlavy nebo nadýmání. Pokud se vám tyto problémy vyhnuly, můžete je v omezené míře využívat.

Touha po sladkém je špatná

Špatné je, že ať už jsou potraviny doslazované jakýmkoli sladidlem, lidé si zvyknou na sladkou chuť. To je velmi špatné. Protože pokud si zvyknete na chuť sladkých nápojů, už pro vás obyčejná voda ztratí přitažlivost. Totéž platí o přirozeně sladkých potravinách, jako jsou zelenina nebo ovoce.

Je tedy na jednu stranu skvělé, že existují potraviny s nižším obsahem cukru. Ideálnější by však bylo, pokud by společnosti začaly vyrábět celkově méně sladké potraviny a nápoje namísto nahrazování cukru jinými sladidly.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud nejste fanouškem nevýživných náhradních sladidel, dávejte si při nákupech pozor. Informaci o použitých sladidlech se mnohdy nedočtete na přední straně obalů. Fráze jako nižší obsah cukru nebo méně cukru by vás však měly přivést k tomu, že cukr je v těchto výrobcích zřejmě nahrazený. Pro jistotu je vhodné vždy zkontrolovat složení takových pochutin a nápojů. Jedině tak budete mít jistotu, že se případně umělým sladidlům opravdu vyhnete.

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Zobrazit další články