Proč je dobré co nejdříve vyměnit klasickou mouku za cizrnovou a jak ji doma vyrobit během pár minut

Výroba své vlastní cizrnové mouky je o dost snazší, než si myslíte. Zde si ukážeme, jak si ji vyrobit, a jaké má benefity.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cizrnová mouka se stává čím dál větším trendem. Mluvíme o cizrnových muffinech, cizrnovém chlebu, cizrnových tortilách a dalších produktech, které jsou z ní vyrobeny. Tato mouka se objevuje ve spoustě dietních plánech, jelikož obsahuje pouze cizrnu, což je velice zdravá a výživná luštěnina, která vašemu tělu pouze přilepší. 

Nutriční výhody cizrnové mouky

Cizrnová mouka nabízí úžasné výživové výhody. Na čtvrtinu šálku obsahuje 89 kalorií, 5 gramů bílkovin, 13 gramů sacharidů a 2 gramy vlákniny. Ve srovnání s normální moukou, která má 114 kalorií, 3 gramy bílkovin, 24 gramů sacharidů a 1 gram vlákniny, to při zdravém stravování dělá veliký rozdíl.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Cizrna by mohla být řešením pro lidi postižené cukrovkou. Navíc nás dokáže udržet déle nasycené díky většímu počtu bílkovin. Dále z cizrny získáte také mangan, který pomáhá v krvi, folát (zvláště důležitý pro těhotné ženy) a měď (nezbytnou pro tvorbu červených krvinek).

Proč je lepší si mouku vyrobit doma, než ji kupovat

Pojďme si to říct na rovinu, zdravé bio produkty jsou v obchodech často předražené, a navíc jsou častokrát zpracovávané v zařízeních, kde je například zpracovávána i pšenice a jiná zrna. To může do produktu, který by měl být bezlepkový, lepek přivést. Takže pokud si cizrnovou mouku vytvoříme doma, vyjde nás to o dost levněji, je to za pár minut hotové a ještě to bude nejzdravější verze, kterou můžeme sehnat.

Jak vyrobit vlastní cizrnovou mouku

Bude za potřebí kuchyňský robot či silnější mixér, do něhož vložíme hrnek syrové sušené cizrny a necháme drtit. Po dvou minutách by měla mít cizrna konzistenci jako má mouka. Pokud uvidíte hrudky, nechte ji drtit delší dobu. Následně pomocí sítka přesypeme do dózy, tím nám na povrchu zůstanou zbytky, které mixér již nezvládl zpracovat. Hotovo. Mouku uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, stejně jako tu klasickou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak s cizrnovou moukou péct

Cizrnová mouka je o dost hustší než normální. V receptech, které vyžadují klasickou mouku, můžeme čtvrtinu až polovinu nahradit moukou cizrnovou. Můžete ji používat také při vaření, cizrnová mouka je podobná lněným semínkům, tudíž jí můžete nahradit vajíčka. 

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články