Těžko byste hledali zdravější zeleninu. Řeřicha potoční není tak známá jako čínské zelí nebo mangold, přesto je oba hravě strčí svými účinky do kapsy.
Řeřicha patří do rodiny zeleniny jako je brokolice, zelí a kapusta. Přesto si nenašla takovou oblibu jako její sourozenci. Má nahořklou chuť a štiplavou vůni. Obsahuje tak velké množství živin, že by ji v soutěži o nejzdravější zeleninu sotva něco konkurovalo.
Soutěž zdravé zeleniny v Americe
Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí sestavilo žebříček nejzdravější zeleniny tak, aby daná zelenina byla běžně dostupná a snižovala riziko chronických onemocnění. A právě potočnice lékařská, jak zní správný název řeřichy, se umístila na prvním místě. Na druhém skončilo čínské zelí a bronzovou medaili si odnesl mangold. Naše redakce připomíná, že zelí má srovnatelné účinky a je v našich končinách dostupnou a velmi přínosnou zeleninou.
Řeřicha potoční a její využití
Řeřichu najdete hlavně u vody. Nejedná se o řeřichu setou, na to pozor. Odlišují se vzhledem i chutí. Už ve starověku se s ní léčily kurděje a tuberkulóza. V současnosti je hojně využívána při rýmě a v homeopatii, jak udává web Healthline.
Řeřicha potoční má příznivé účinky na zdraví srdce, snižuje cholesterol a předchází hyperglykémii. Web MedicalNewsToday zdůrazňuje, že řeřicha potoční obsahuje lutein, který pomáhá proti poškozování tkání. Najdete v ní vitamíny E, K a C, z minerálů je bohatá na vápník, fosfor, hořčík a draslík.
Jak konzumovat řeřichu potoční
Nejvíc živin získáte z čerstvé řeřichy. Její listy můžete použít k ozdobení chlebíčků nebo přímo nakrájet do salátů. Dá se přidat i do polévek nebo omáček. Můžete si ji i zmrazit, ale ochudíte se o část živin. Také může dojít ke změně chuti i barvy řeřichy.
Méně známou a velmi zdravou rostlinou je také portulák neboli šrucha. Na JakZdravě jsme o ní v minulosti již psali.