Jedovaté zelené brambory: Stačí danou část okrojit? Jejich pozření může v těžkých případech otravy přivodit i smrt

Brambory jsou jednou z nejdůležitějších součástí naší stravy. Lze z nich připravovat řadu slaných i sladkých jídel. Pozor je ale třeba dávat při jejich skladování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na základě množství lidových označení brambor je možné usuzovat, jak důležitou roli vždy sehrávaly ve stravování člověka. V minulosti dokázaly zachránit i před hladomorem. Také dnes jim přikládáme velký význam. Brambory lze totiž považovat za dietní potravinu. Lékařka Selvi Rajagopal, MD svou praxi zaměřila na výživu dospívajících, u nichž je třeba klást důraz na správný poměr jednotlivých živin.

Brambory jako základní potravina

Ačkoli je možné si brambory kdykoliv koupit v obchodě, protože jsou stále k dispozici, řada lidí dává přednost tomu si brambory nakoupit do zásoby. Často si dělají především zásoby na zimu. Není proto divu, že se občas stane, že sáhnou po zelené bramboře. Co s ní? Vyhodit nebo sníst?

Proč brambory zelenají

Hlízy brambor rostou v zemi, odkud se pak při sklizni vykopávají. Kontakt se světlem tak mají minimální. Při skladování je tomu ale již jinak. Když jsou brambory vystaveny světlu, začnou produkovat zelené barvivo chlorofyl, který jim dodá zelený pigment. Chlorofyl pomáhá rostlinám získávat energii ze slunce pomocí fotosyntézy.

Zelené brambory a toxicita

Vznikl chlorofylu v bramborách je tedy přirozeným procesem. A nebyl by ani škodlivý, kdyby se zároveň nepodpořila tvorba určitých sloučenin, které bramboru chrání před poškozením hmyzem, bakteriemi, houbami. K nim patří zejména solanin, který je pro člověka toxický. Inhibuje totiž enzym, jenž se podílí na rozkladu některých neurotransmiterů, poškozuje buněčné membrány a negativně ovlivňuje propustnost střeva.

Jaké množství solaninu škodí

Přesné množství solaninu, které lidskému zdraví již škodí, nelze přesně stanovit s ohledem na to, že na lidech se pokusy z etických důvodu nedělají. Záleží tedy hodně na individuální toleranci i tělesných proporcích člověka. Zdravotní problémy může způsobit už 20 mg solaninu. Otravu solaninem signalizuje nevolnost, zvracení, průjem, pocení, bolesti hlavy a žaludku. Obvykle do jednoho dne vymizí. Těžší případy se projevují paralýzou, křečemi, problémy s dýcháním, a dokonce i smrtí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Někdy postačí zelené
brambory oloupat

Zelené brambory oloupat nebo uvařit?

Můžeme říct, že oloupáním zelených brambor se odstraní asi 30 % toxinů, protože největší množství solaninu je právě pod slupkou. Vaření zelených brambor nijak toxiny nelikviduje. Jestliže má tedy brambora na sobě trochu zelené barvy, je možné ji oloupat a zkonzumovat. Je-li ale zelená celá hlíza, je lepší ji vyhodit.

Jak na správné skladování brambor

Nejčastějšími faktory, které nutí brambory k tvorbě solaninu, je fyzické poškození, vystavení světlu, vysoké nebo naopak nízké teploty. Doma bychom brambory měli skladovat na chladném a tmavém místě. Ideální je sklep. Do ledničky syrové brambory nepatří, protože je v ní na ně příliš chladno. V menším množství je možné je uchovávat v plátěném pytlíku.

Kde doma uchováváte brambory?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články