Riziko mrtvice stoupá se špatným stravováním. Vědci odhalili, který pokrm představuje největší hrozbu

Dodržování správné stravy může snížit riziko mrtvice. Toto jsou potraviny, které byste měli zvolit. Smaženým jídlům se raději vyhýbejte.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jídlo, kterým se pravidelně stravujeme, napřímo ovlivňuje naše zdraví – a to ne vždy tou nejlepší cestou. Podle odbornice Payal Kohli již několik odborných studií na lidech potvrdilo, že například smažené potraviny mohou zvyšovat riziko mrtvice, neboť obsahují přílišné množství tuků, které mohou vést ke zvýšení špatného cholesterolu v těle. Abyste se proto vyhnuli potenciálním problémům, níže se můžete podívat, které potraviny zvyšují riziko mrtvice a které jej naopak snižují. 

Vyhněte se všem smaženým potravinám

Podle mnoha odborníků jsou smažená jídla to nejhorší, co svému tělu můžete dopřát. Jde především o to, že se potraviny většinou smaží v tuku, který obsahuje mnoho nasycených kyselin, což může zvýšit hladinu špatného cholesterolu a s ním i riziko mrtvice. Někdejší studie na lidech dokonce potvrdila, že pokud budete jíst šestkrát týdně smažená jídla, je u vás o čtyřicet procent větší šanci, že vás mrtvice postihne. Pravidelná konzumace smažených potravin je navíc také spojena se zvýšením rizika cukrovky typu 2.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Mrtvice a cukrovka však nejsou jediná onemocnění, která vás můžou potkat v důsledku nadměrné konzumace smažených jídel – pokud si často dopřáváte smažené pokrmy, pravděpodobně vás brzy budou trápit problémy s obezitou nebo nadváhou. Stejně tak své tělo vystavujete většímu riziku rakoviny prostaty, a to o celých třicet procent vůči lidem, kteří smažené pokrmy nejedí.

Dopřejte si raději více ovoce a zeleniny 

Jednou z nejjednodušších změn, kterou ve svém stravování můžete udělat, abyste minimalizovali riziko mrtvice, je zahrnout do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Téměř každý druh ovoce a zeleniny obsahuje významné vitamíny a minerály, přičemž některé druhy disponují dokonce silnými antioxidanty, které chrání naše tělo před toxickými látky. Je však samozřejmě důležité brát v potaz, že některé ovoce a zelenina nám může pomoci s prevencí mrtvice mnohem více než jiné. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jde především o banány, melouny, rajčata a brambory, které obsahují velké množství draslíku, látky, která podle několika studií výrazně snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice. S častější konzumací ovoce a zeleniny se také pojí vyšší příjem vlákniny, která nejenže podporuje náš trávicí systém, ale také reguluje hladinu cholesterolu v krvi, díky čemuž opět napomáhá snížit riziko vzniku mrtvice.

Jak se proti mrtvici bráníte vy?

Zdroj: Fakti

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články