Jak udělat bylinkový čaj, aby neztratil své léčebné vlastnosti: Dávkování a 3 možné způsoby přípravy

Pokud alespoň někdy pijete bylinkové čaje, zaměřte se také na jejich správnou přípravu. Můžete tím významně zvýšit působení účinných látek jednotlivých bylin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Byliny mohou být v léčbě některých onemocnění obzvláště účinné. Ať už pijete bylinkové čaje pravidelně nebo je jen příležitostně popíjíte jako lék, měli byste při jejich přípravě dodržovat základní pravidla, vysvětluje dietoložka Taylor Jones.

Kde se nacházejí byliny

Když se řekne bylina, většina lidí si představí sušené bylinky a z nich připravený čaj. Extrakty z bylin se ale nachází v mnoha bylinných produktech, například i v mastích, krémech a tinkturách, které jsou k dostání v lékárnách, drogeriích a obchodech se zdravou výživou. Účinné látky některých bylin jsou základem i pro mnoho oficiálních léčiv, protože jejich vlivy nepochází pouze z lidových tradic, ale jsou potvrzeny klinickými testy.

Dávkování bylin

Nejjednodušší použití bylin v domácím prostředí je právě bylinný čaj. Ten lze koupit již připravený v čajových sáčcích nebo sypaný. Dávkování sypaných čajů může být individuální dle druhu, proto vždy čtěte návod k použití. Většinou se dávkuje jedna polévková lžíce, které odpovídají asi 3 gramy bylin, na 250 mililitrů vody.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Každá bylina na jiný zdravotní problém

Výběr byliny by neměl být namátkový. Každá obsahuje jinou rostlinnou drogu, která v lidském těle působí různými mechanismy na jiné orgány. Před jejím výběrem byste se měli poradit s odborníkem nebo si nastudovat, které byliny jsou vhodné právě na vaše zdravotní potíže. Někteří bylinkáři připravují již hotové směsi na různé choroby. Při výběru bylin dbejte na jejich kvalitu.

Příprava čaje

Způsob přípravy bylinného čaje se může mírně lišit dle použité části rostliny.

  • Spaření – květy nebo listy zalijte čistou vroucí vodou, přikryjte a nechte 15-20 minut odstát. Ani delší máčení není problém, avšak nenechte bylinu namočenou déle než jednu hodinu. Takto můžete připravit čaj například z heřmánku, tymiánu, šalvěje nebo máty.
  • Vaření – části rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou kořeny, kůra nebo plody, vložte do hrnce se studenou vodou a pozvolna zahřívejte. Až se začne voda vařit, ponechte jí jen na mírném stupni zvolna pobublávat 5-10 minut. K vaření je vhodný třeba kořen lékořice, dubová kůra nebo přeslička.
  • Macerace – máčení za studena je vhodné pro zachování vitamínu C v rostlinách, které ho obsahují, z důvodu jeho rozkladu při teplotě okolo 50 °C. Také je ideální pro rostliny obsahující sliz. Rostlinu vložte na 5-6 hodin do vody pokojové teploty. Poté můžete rovnou konzumovat nebo jen mírně zahřát. Tímto způsobem připravujte například šípkový, slézový nebo prvosenkový čaj.

Slazení bylinných čajů

Jakékoliv sladidlo může ovlivnit působení účinných hořkých látek bylin. Pokud očekáváte co největší vliv bylinného čaje na váš zdravotní problém, neměli byste ho vůbec sladit. Pokud se pro nějaké sladidlo rozhodnete, sáhněte po medu, který působí antibakteriálně. Ten však vmíchejte do čaje až po jeho mírném vychladnutí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Další pravidla přípravy čaje

Při přípravě čajů nikdy nepoužívejte kuchyňské náčiní z kovů, z nichž se snadno louhují kovové ionty, jako je hliník a měď. Tyto ionty mohou reagovat s účinnými látkami a upravovat jejich strukturu a účinky. Škodit mohou obzvláště u rostlin bohatých na vitamín C, protože kovové ionty urychlují jeho rozklad. Bezpečným a netoxickým kovem je nerezová ocel.

Množství bylinného čaje

Byliny byste měli vždy užívat jen krátkodobě jako lék, jejich dlouhodobý příjem může negativně ovlivnit zdraví. Pro dosažení terapeutického účinku pijte 3 šálky denně. Před pitím bylinných čajů si ale vždy přečtěte doporučení na obalu konkrétní byliny.

Jak často pijete bylinkové čaje?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články