Jáhly jsou velmi zdravá potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské tělo. S jejich konzumací byste to však raději neměli přehánět.
Pravidelná konzumace jáhel nabízí řadu zdraví prospěšných účinků, včetně regulace hladiny cukru a cholesterolu v krvi a detoxikace těla. Kromě toho jsou také bezlepkové, takže si je mohou dopřát i lidé s celiakií nebo citlivostí na tuto složku – stejně tak mohou být podle lékařky Adrienne Seitz velmi vhodnou potravinou pro lidi s cukrovkou 2. typu. Jsou navíc plné bílkovin, vlákniny a dalších nezbytných rostlinných sloučenin, které mají obecně pozitivní vliv na lidské zdraví.
1) Jsou bohaté na antioxidanty
Jáhly jsou bohaté na fenolické sloučeniny, a to zejména co se týče kyseliny ferulovové a katechinů. Jedná se o velmi účinné antioxidanty, které chrání organismus před škodlivým oxidačním stresem, pomáhají rychleji hojit rány, chránit kůži před poškozením a disponují protizánětlivými účinky. Stejně tak stojí za zmínku, že katechiny se při konzumaci váží na těžké kovy v krevním řečišti a zabraňují tak potenciální otravě nebo jiným problémům.
2) Regulace hladiny cholesterolu
Tato lahodná potravina obsahuje také rozpustnou vlákninu, která ve střevech vytváří viskózní látku. Ta se následně zachycuje tuky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. K tomuto faktoru přispívají také bílkoviny v jáhlách, které navíc snižují hladiny triglyceridů a významně zvyšují hladiny adiponektinu, důležitého hormonu s protizánětlivými účinky, který podporuje zdraví srdce a stimuluje oxidaci mastných kyselin a dobrého cholesterolu.
3) Regulace hladiny cukru v krvi
Jáhly jsou bohaté na vlákninu a neškrobové polysacharidy, což jsou nestravitelné složky, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a normalizovat krevní tlak. Stejně tak má tato obilovina velmi nízký glykemický index – to znamená, že nemá téměř žádný vliv na hladinu cukru. Právě díky tomu se jedná o jedinečnou potravinu, kterou můžou přidat do svého jídelníčku i lidé trpící cukrovkou.
4) Další zdravotní přínosy
Mezi další zdravotní přínosy jáhel patří:
- Jsou snadno stravitelné.
- Neobsahují téměř žádný lepek.
- Pozitivně ovlivňují pokožku, vlasy a nehty.
- Zvyšuje pružnost tkání.
- Pomáhají léčit onemocnění, jako jsou: oslabená pojivová tkáň, křečové žíly, hemoroidy, poranění plotének, problémy s držením těla a prokrvením, závratě, únava, ekzémy, artritida, poranění kloubů, artritida a alergické problémy.
- Podporují zdraví zubů.
- Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a jsou mimořádně prospěšné pro nervový systém.
- Ochrání vás před nedostatkem železa.
- Snižují riziko vzniku aterosklerózy, zlepšují krevní oběh a pomáhají normalizovat vysoký krevní tlak.
V lidovém léčitelství jsou také jáhly považovány za lék na oči a slezinu, všem měli byste vždy brát na vědomí, že byste to s jejich konzumací nikdy neměli přehánět, a to zejména co se týče pacientů s poruchami štítné žlázy. V takovém případě je nezbytné, abyste přijmuli vhoná opatření a od základu změnili svůj jídelníček.