Vlašské ořechy nabízí nespočet přínosů pro lidské zdraví. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, posílíte tím své tělo a ochráníte se před mnoha nemocemi.
Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahují totiž řadu užitečných sloučenin, včetně omega-3 masných kyselin, vitamínu A, B a E, a také antioxidantů, které pomáhají odstraňovat volné radikály z krve. Jejich pravidelná konzumace je proto spojována s řadou pozitivních přínosů pro lidské zdraví – jak ovšem upozorňuje lékařka Kathy W. Warwick, měli byste brát na vědomí, že obsahují poměrně velké množství kalorií, tudíž to s nimi není nutné přehánět. Již hrstka denně vám pomůže získat maximální přínosy.
Nižší riziko srdečních onemocnění
Vlašské ořechy jsou známé svým vysokým obsahem vápníku, železa, zinku, draslíku a vitamínů A, B a E, které hrají důležitou roli při udržování zdravého srdce a kostí. Stejně tak jsou bohatý zdrojem mnoha antioxidantů, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, díky čemuž výrazně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. K prevenci také přispívají omega-3 mastné kyseliny, které podporují krevní oběh a udržují cévy pevné a pružné.
Léčba žaludeční nevolnosti
Pokud vás trápí žaludeční nevolnost, nemusíte nutně užívat léky plné chemie nebo jiné komerční prostředky. Stačí namočit 5 polévkových lžic vlašských ořechů do 300 mililitrů vody a nechat je namočené zhruba 10 hodin. Jakmile uplyne stanovená doba, tekutinu sceďte a nechte vařit zhruba 5 minut. Takto připravený odvar pijte, kdykoliv vás přepadnou žaludeční potíže nebo střevní infekce. Podobně vám v tomto případě dokáže pomoci také stimulace správných bodů na těle, o níž jsme se na webu JakZdravě nedávno zmiňovali.
Proti bradavicím a infekcím
Bradavice jsou nepříjemné výrůstky na pokožce, které mohou snadno znepříjemnit váš každodenní život a narušit váš vzhled. Naštěstí vám s nimi dokáží pomoci vlašské ořechy, a to zejména v nezralé formě – stačí několikrát denně potírat postižené místo skořápkami ještě zelených plodů a bradavice brzy vyschnou a samy od sebe zmizí. Pravidelná konzumace těchto plodů díky obsahu antioxidantů snižuje infekci v těle, a tak vás ořechy ochrání před mnoha nemocemi, včetně různých kožních problémů a bolestivých infekcí.
Skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin
Jak uvádí web Health.clevelandclinic, vlašské ořechy mají také výrazně vyšší obsah omega-3 mastných kyselin než jakékoli jiné ořechy – poskytují až 2,5 gramu na jednu porci (tedy zhruba 1 hrst). Jedná se o velmi důležité sloučeniny, které podporují kardiovaskulární zdraví a také kognitivní funkce, včetně paměti a koncentrace. Stejně tak vás ochrání před nebezpečnými nemocemi, jako je například Alzheimerova choroba, demence, ale také srdeční infarkt a mozková mrtvice. Stačí je zařadit do svého pravidelného jídelníčku a riziko snížíte na minimum.
Detoxikace jater
Játra jsou velmi důležitý orgán, který zastává v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Je proto důležité, abyste jim alespoň jednou za čas dopřáli vhodnou očistu. I v tomto případě vám však dokáží pomoci vlašské ořechy – stačí nasekat 10 velkých plodů na malé kousky a namočit je na 20 dní do litru alkoholu. Tekutinu následně přeceďte, přidejte do ní 3 hřebíčky, půl lžičky skořice, půl kilogramu cukru, kůru z jednoho pomeranče a 1 litr vody. Abyste získali co nejlepší výsledky, užívejte polévkovou lžíci této směsi po hlavním jídle po dobu jednoho měsíce.