Šťovík je nenáročná rostlina, kterou najdete na zahradě. Maskuje se za plevel, ale je to úžasná léčivka. Na chuť kapánek kyselý šťovík přináší tělu jen samá pozitiva.
Tato rostlina u nás zdomácněla a setkáte se s ní běžně v přírodě. Pochází z Maďarska, má typický kopinatý tvar listů a snadno ji odlišíte od ostatních rostlin. Navíc má charakteristickou kyselou chuť. Ano, jedná se o šťovík. Mezi lidmi není tak známý, jak by měl pro své jedinečné účinky na zdraví být. Navíc není náročný, prostě jakmile ho zasadíte, zůstane tam a každý rok se vám zazelená.
Šťovík jako zdroj vitamínů a minerálů
Kalorická hodnota šťovíku je minimální. Jeho bohatství spočívá v obsahu vitamínů, minerálů, falvonoidů a antioxidantů. Je skvělým zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitu a tvorbu kolagenu kožními buňkami. Toho se dá využít vnitřně i zevně. Prospívá též vlasům a očím, to zajišťují ještě vitamíny A, B1, B2 a B9.
Nezanedbatelný je také obsah vápníku, který prospívá kostem a svalům. Udává se, že šťovík obsahuje stejné množství vápníku jako mléko. Šťovík si můžete dopřát i při anémii, protože obsahuje velké množství železa.
Se šťovíkem to nepřežeňte
Šťovík obsahuje kyselinu šťavelovou, která může ve vyšších dávkách vázat minerály, které spolu se šťovíkem sníte. To by bylo dost kontraproduktivní, proto užívejte šťovík s mírou. Předávkování šťovíkem poznáte podle silného průjmu. (V malém množství naopak průjem léčí.)
Šťovík na talíři
Nejčastěji se šťovík používá do polévek a omáček. Také se často přidává do salátů ve svém čerstvém stavu nebo se přihodí do smoothies. Jeho kyselá chuť může v některých receptech nahradit citron. Ze šťovíku, respektive z jeho semen, si můžete připravit čaj. Dochutit ho lze skořicí a kardamomem, aby byl chuťový zážitek dokonalý. Tento čaj vám pomůže na průjmy a střevní záněty.
Znáte rostlinu nazývanou rohovník obecný? Na průjem je to skvělý lék. Navíc obsahuje ohromné množství vápníku, který tělo potřebuje ve zvýšené míře po menopauze, při osteoporóze a během vývoje a růstu kostí.