Nepříjemné nachlazení a příznaky chřipky snadno zažene tento účinný nápoj. Jeho příprava vyžaduje pouze několik přírodních ingrediencí a chvíli času.
Cibulový čaj je velmi účinné přírodní léčivo, které nabízí řadu zdravotních přínosů pro lidský organismus. Obzvláště dobře se však osvědčil při nachlazení a příznacích chřipky, které dokáže zahnat již během jedné noci. Jeho pravidelná konzumace také účinně čistí tělo od nahromaděných toxinů, podporuje orgány, a dokonce vám podle lékařky Amy Richter může pomoci zhubnout přebytečné kilogramy. Je navíc chutný a nevyjde vás na mnoho peněz.
Přírodní lék proti nachlazení
Tento účinný nápoj je ideálním pomocníkem zejména během chladnějších měsíců, neboť posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím. Svou sílu si získal zejména díky cibuli, která je nejen oblíbenou přísadou do jídel, ale také přírodním zdrojem mnoha účinných látek s léčivými vlastnostmi. Její konzumace ve správné formě si tak hravě poradí například s příznaky nachlazení, otravným kašlem a také vám dodá energii na celý den.
Většina lidí si také neuvědomuje, že mezi nejúčinnější část cibule patří slupka. Ta je bohatým zdrojem kvercetinu, který je nezbytný pro zdravý růst protilátek bojujících proti onemocněním a infekcím. Kromě toho dle serveru WebMD působí antioxidačně, protizánětlivě a podporuje obranyschopnost imunitního systému. Za zmínku poté stojí obsah vitamínu C v cibuli, který urychluje regeneraci dýchacích cest a podporuje celý organismus.
Recept na cibulový čaj s tymiánem
Abyste využili vlastnosti cibule co nejefektivněji, můžete si z ní připravit čaj. Ten je dobré smíchat s dalšími ingrediencemi, které posílí jeho účinky, včetně tymiánu. Bylinka nabízí silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, přičemž obsahuje různé esenciální oleje, které zmírňují kašel, rýmu a bolest v krku. Rozhodně se ho také vyplatí osladit medem, neboť se jedná o výborné antibiotikum s dalšími zdravotními vlastnostmi. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 2 celé cibule i se slupkou
- 2 větvičky tymiánu
- 3 lžičky medu
- 1,5 litru vody
Příprava je velmi jednoduchá. Nejprve uvařte vodu, poté do ní vložte tymián a nechte ho 10 minut louhovat. Jakmile tekutina vychladne, omyjte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky (neloupejte). Ty vhoďte o hrnce s čajem a nechte přikryté pod pokličkou dalších deset minut. Nakonec čaj sceďte, přidejte med a popíjejte během dne. Na webu JakZdravě jsme také psali o dalších zdravotních přínosech cibule.