Častá konzumace těstovin může vést ke vzniku cukrovky. Velké množství sacharidů je pro tělo zátěží

Těstovin existuje velké množství druhů a při správné kombinaci mohou být součástí zdravého jídelníčku. Nadměrná konzumace ale přináší mnoho zdravotních rizik.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Těstoviny jsou oblíbenou pochutinou mnohých z nás. Přestože existuje velké množství zdravějších, chutných pokrmů, těstoviny jsou pro mnohé z nás zakázaným pokušením, kterému neodoláme. Stejně tak jako vždy, i u těstovin platí, že všeho moc škodí. Těstoviny můžou být samozřejmě vyváženým pokrmem, který nám dodá dostatek energie pro fungování během celého dne, ale ve velkém množství můžou v našem těle nadělat i poměrně velkou paseku, jak potvrzuje dietoložka Rachael Link.

Zvýšené riziko cukrovky

Pokud těstoviny do svého jídelníčku zařazujete s mírou, není se čeho obávat. Jestliže ale jíte těstoviny častěji, než byste měli, vašemu tělu hrozí celkem 5 rizik. Prvním z nich je zvýšené riziko onemocněním cukrovkou. Vzhledem k tomu, že těstoviny obsahují velké množství sacharidů, mohou mít neblahý vliv na lidské tělo. „Většina lidí dává přednost klasickým světlým těstovinám,“ vysvětluje Rachael.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Těstoviny nás mohou zasytit, ale ne na dlouhou dobu

„To znamená, že pšeničné jádro bylo zbaveno klíčků a otrub spolu s mnoha živinami, které obsahuje,“ dodává. Těstoviny, které byly takto upraveny, přišly o velké množství živin, které jsme jejich konzumací mohli tělu dodat, a zůstala jen poměrně vysoká kalorická hodnota a velký obsah sacharidů. Například studie zahrnující 117 366 respondentů potvrdila, že vysoký příjem sacharidů, zejména z rafinovaných obilovin, byl spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Nedostatek potřebných živin

Úpravou těstoviny přišly také o obsah vlákniny, a proto nás běžné těstoviny tak dobře nezasytí. Po světlých těstovinách máme větší hlad a máme tendenci jich sníst víc. Při výběru vhodných jídel do našeho jídelníčku bychom měli vždy dbát na to, aby byl vyvážený a tělu jsme dodali všechny potřebné živiny pro jeho správné fungování. Těstovinami s rajčatovou omáčkou toho tělu moc nedodáme. Proto do jídelníčku zařaďte také dostatek potravin obsahujících například protein.

V obchodních domech už jsou často k dostání také těstoviny vyrobené z fazolí, které mají vyšší obsah proteinu než ty klasické. Běžné celozrnné těstoviny mají třeba na rozdíl od těch světlých a upravených vysoký obsah vlákniny, manganu, mědi a fosforu. Světlé těstoviny mají naopak vyšší obsah železa a vitamínu B. Vláknina obsažená v celozrnných těstovinách projde gastrointestinálním traktem nestrávená a podporuje plnost.

Nadměrná konzumace lepku

Zatímco jsou na trhu k dispozici speciální druhy bezlepkových těstovin, tradiční těstoviny lepek obsahují. Lepek je druh proteinu, který se nachází v pšenici, žitu a ječmenu. Většina lidí lepek snáší sice dobře, ale spousta konzumentů v dnešní době trpí nesnášenlivostí na lepek. V důsledku konzumace tak trpí zažívacími obtížemi a mohou trpět nadýmáním.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Těstovin existuje velké množství druhů včetně těch bezlepkových

Lidé, kteří trpí celiakií, tedy intolerancí lepku, by se měli vyvarovat konzumace těstovin vyrobených z obilovin a nahradit je třeba těmi z fazolí. Lepek se dá dále nahradit například konzumací hnědé rýže nebo quinoou. Pokud máte po těstovinách nepříjemný pocit nafouknutého břicha, je pravděpodobné, že budete mít mírnou nesnášenlivost na lepek. Zkuste jej ze svého jídelníčku vyřadit a uvidíte, zda obtíže vymizí.

Lze těstoviny udělat zdravějšími?

Při střídmé konzumaci mohou být těstoviny součástí zdravého jídelníčku. Celozrnné těstoviny mohou být pro mnohé lepší volbou, protože mají nižší obsah kalorií a sacharidů, ale vyšší obsah vlákniny a živin. Kromě samotných těstovin je také důležité zvážit, čím je na talíři doplníte. Pokud těstoviny zalijete tučnou zálivkou, kalorie vyletí velmi rychle nahoru. Pokud si tedy hlídáte štíhlou linii, místo smetanových či sýrových omáček volte například kapku olivového oleje a čerstvé bylinky.

Pro perfektní zasycení je nutné do těstovin přidat také proteiny. Ryby či kuře mohou těstovinám dodat dostatek bílkovin a nezvýšit příliš jejich kalorickou hodnotu. Pokud chcete, aby byly vaše těstoviny bohaté na živiny, přidejte do nich například papriku nebo brokolici. Vždy mějte na paměti také velikost porcí a kalorickou hodnotu jednotlivých složek talíře. Zeleniny určitě můžete sníst rozhodně více než těstovin.

Jaký pokrm si z těstovin nejraději připravujete vy?

Zdroj: EatThisNotThat!

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články