Pojďte se dozvědět více o ředkvičkách | JakZdravě.cz

Co vám nikdo nikdy neřekl o ředkvičkách: Jak působí na zdraví, co způsobuje jejich štiplavost a jakou mají historii

Vše, co jste možná nevěděli o ředkvičkách – jaké mají výhody pro naše zdraví, co obsahují, proč jsou pikantní a jaká je jejich historie.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Malé růžovo-bílé kuličky jsou známé pro svou křupavost a nezaměnitelnou, lehce štiplavou chuť. Existuje jich mnoho druhů od červených či černých přes žluté až po fialové. Také jejich tvar může být kulatý nebo podélný a oválný. Její latinský název je Raphanus sativus neboli ředkev setá, přičemž asi nejznámější z nich je ředkev setá letní.




Původ ředkviček

Ředkvička pravděpodobně pochází z jihovýchodní nebo střední Asie. Hojně se vyskytovala ve Středomoří. Konzumovali ji, a dokonce i používali k léčení už staří Řekové, Římané nebo Egypťané před 2 500 lety. K nám se dostala její divoká varianta až kolem druhé poloviny 18. století. Její varianty jako daikon, melounová nebo černá ředkev se u nás začínají hojněji používat až nyní.


iZdroj fotografie: Depositphotos

Například ředkev daikon je typická svou bílou barvou a velikostí. Oproti naší známé malé, růžové ředkvičce je daikon opravdu ředkev. Její rozměry jsou mezi 20–40 centimetry. Tato velikost ale nic neříká o její chuti. Oproti letní ředkvičce je jemnější a lahodnější. Dá se jednoduše odšťavnit, přičemž její šťáva je tělu velice prospěšná. Stejně tak si ji můžete vychutnat na plátku chleba. 

Zdravotní přínosy ředkviček 

Co se týče obsahu látek v ředkvičkách, nachází se v nich především vitamíny E, D, C, B6, B1, B3, ale i niacin, kyselina listová a draslík. Také obsahují glukosinoláty, což jsou hořčičné glykosidy, které napomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Konzumace ředkviček také podporuje přirozenou produkci hormonu adiponektinu, jenž pomáhá chránit před inzulínovou rezistencí či aterosklerózou. 


iZdroj fotografie: Depositphotos

Obsahují také velice málo sacharidů, tudíž jsou vhodné při různých dietách. Mají málo kalorií a nízký glykemický index. Půl šálku ředkviček obsahuje pouhých 9 kalorií, 1 gram tuku, 2 gramy sacharidů, 1 gram vlákniny a 1 gram cukru. Jejich typicky štiplavá chuť je způsobena obsahem enzymů nacházejících se také v hořčici, křenu nebo wasabi. Tepelná úprava ředkviček ji změní na zemitou a nasládlou.

Zdroj: Webmd

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
Malý chlapec se během koncertu stal centrem dění. Svými tanečními kreacemi ukradl kapele veškerou pozornost
Události247
Revmatoidní artritida je zákeřná nemoc. Proč se pacienti bojí mluvit se svými lékaři a jaké to může mít následky? Podrobnosti vysvětlila předsedkyně Revma Ligy Müllerová
VědaŽivě
Posedlost celebritami snižuje inteligenci, uvádí studie. Lidé se slabostí pro své idoly brzdí výkon svého mozku
adbz
Se sázením cibule není doporučeno čekat až na jaro. Brzký výsev zajistí gigantické plody s příchodem prvních teplých dnů