Co se děje s tělem po snědení mražené pizzy? Vedlejší účinky jsou až děsivé, před veřejností se dlouho tajily

Není tajemství, že mražené potraviny nejsou pro zdraví nejvhodnější. Vyhýbat byste se měli zejména mraženým pizzám.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kupovat mražené pokrmy a doma si je jen rozpéct není zrovna cesta zdravého životního stylu. Pojídání mražené pizzy navíc může mít několik vedlejších účinků pro vaše zdraví. Pochopitelně nevadí, pokud si koupíte takový polotovar jednou za čas. Neměl by však být hlavním bodem vašeho běžného jídelníčku.

Budete konzumovat hodně sodíku

Mražené pokrmy všeobecně obsahuje více sodíku, v potravinách je kvůli konzervačním účelům. Americká asociace srdce navíc považuje pizzu, ať už je zmražená nebo nikoli. Za jednu z potravin, která obsahuje velké množství denní dávky sodíku. Obecně je tedy vhodné konzumaci pizzy omezit. Kromě sodíku je v mražené pizze také spoustu nasycených tuků. Zvláště v sýrových pizzách a pizzách s masem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Myslete na to, že je důležité udržet si nízkou spotřebu nasycených tuků. Jsou totiž pro tělo opravdu škodlivé. Ideální je pokud sníte 2000 kalorií denně omezit spotřebu nasycených tuků na 20 gramů. V jedné pizze jich přitom můžete sníst až 16 gramů. Možná je to k nevíře, ale kromě tuků má v sobě mražená pizza také přidané cukry. Pizza může obsahovat stejné množství cukrů jako čokoládová kobliha.

Nejen cukry, ale i další sacharidy

V pizze přitom nejsou jen přidané cukry. Mražený polotovar totiž obsahuje i další sacharidy. Například salámová pizze může obsahovat až 180 gramů sacharidů. Ačkoli na krabici je uvedené, že obsahuje čtyři až pět porcí, je pravděpodobné, že sníte mnohem více než jeden plátek pizzy. Víte, že i kdybyste snědli jen dva kousky pizzy, dostanete do těla přes 70 gramů sacharidů a přes 800 kalorií. Vlákniny má přitom pizza pomálu.

iZdroj fotografie: Freepik

Velké množství sacharidů, přidaných cukrů, sodíku a nedostatek vlákniny v pokrmu může způsobit nadýmání. Pokud tedy musíte mít mraženou pizzu, pak si vyberte takovou, která obsahuje alespoň nějakou vlákninu, případně takovou, která je vyrobená bez lepku a obilí. Ideální je však vytvořit si pizzu doma. Můžete upéct celozrnnou, případně vytvořit těsto úplně bez jakékoliv mouky. Oblíbené jsou například cuketové pizzy, případně lze vytvořit těsto z mrkve a celeru.

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Zobrazit další články